0

Mighty Joe Young

Men hörrni? Vad hade hänt om King Kong var snäll?

Jill är en liten flicka som bor i Afika. En dag kommer 2 urinvånare med en korg som Jill får titta i, vad hon finner där i bara älskar hon och springer för att hämta pengar så att hon kan köpa det. de 2 männen går med att byta ut innehållet mot lite pengar och lite prylar. Innehåller visar sig vara en gorilla unge som Jill ger namnet Joe. Jills pappa är först inte så glad i att ha ett vilt djur hemma men öppnar snart upp för tanken. 12 år senare är vi i New York och vi möter en Max O’Hara....spelad av Robert Armstrong som också spelade Carl Denham i King Kong som söker efter någon stor djurakt till hans nyöppnade nattklubb som en viss Gregg äger.  De åker till afrika , fångar lite lejon å sånt men friden störst då en jättegorilla attackerar lägret och skrämmer slag på varenda afrikan. En spännande sekvens senare och Max är nära att dödas av gorillan dyker Jill upp och ropar ”Joe Drop him!” vilket han då lyder.

 "You can't rope a gorilla!"

Gregg går hem till Jill, lär känna henne och romantik är lika oundvikligt som sex efter dejt med Charlie Sheen. Max övertalar Jill att ta med sig Joe till Amerika där han uppträder på Maxs nattklubb.kvällens stora gåta om vem Joe är är dagens snackis och Max drar ut presentationen för att öka spänningen men när Joe väl presenteras så blir han kvällens stora snackis. Alla har trevligt.....förutom Joe han själv som helst inte vill vara på scenen. Till och med Jill får nog av kändisskapet och hur folk behandlar Joe. 3 männ som känner sig lurade får för sig at tbesöka Joe efter en show och detta blir ett stort misstag då Joe bryter sig ut och går berserk i King Kong anda. Nu måste Jill, Gregg och Max både hindra Joes berserkagång och rädda honom från USAs domstol.

 "Am I dreamin', or did I just see a gorilla? And a beautiful dame!"

Mighty Joe Young kom ut 16 år efter den första King Kong och är nästan lika bra, visst det är lite fantasilöst att göra 3 gorilla filmer på raken, men effekterna uppdateras i denna då karaktärer interactar med figurerna och förvandlas då själva inte till stop-motion.Robert Armstrong spelar en karaktär så lik sin King Kong counterpart att det nästan skulle kunna räknas som plagiat, en girig affärsman som senare lättar upp och endast vill göra rätt för jättegorillan. Jag har inte sett Mighty Joe Young remaken från 1998 men har velat sedan urminnestider då jag såg filmens trailer på olika VHS filmer. Skådespelet i filmen är rätt bra men är endast där som utsäkt för att ha ett stop motion djur springandes omkring. Förväntar du dig ett djur går amok äventyr så är nog inte Mighty Joe Young för dig, det är mer en ”djur har också känslor” film men utför denna kliché mcket väl och trots att Joe endast är en 30 cm docka i verkligheten känns han verkligen lika stor som han är i filmen. Mighty Joe Young är en underhållande film med bra klassiska effekter som Harryhausen senare skulle bli känd för.Mighty Joe Young får 4 av 5 Guldkameror.

Markus