0

King Kong

Okay så detta var först menat att vara starten på en ny tema månad där Stop Motion filmer såsom King Kong stod i centrum, men vid närmre eftertanke, kör vi endå på med de Ray Harryhausen filmer jag lagt mina labbar på, men först borde vi snacka om filmen som inspirerade honom att inleda sin karriär, King Kong.

 "EAT YOUR VEGGIES AND PERISH!"

Carl Denham, en girig fan som med en besättning på en båt ska göra en storfilm på en speciell ö där det ryktas om att det fortfarande finns dinosaurier. Stjärnan i hans film, Ann försöker bekanta sig med besättningen men de vill inte ha en kvinna på båten. Resan till Skull Island är lång (men inte lika lång och outhärdlig som i Peter Jacksons version av King Kong från 2005. Väl på ön hittar de massa infödingar som kidnappar Ann för att offra henne till deras gud Kong. En lång ritual senare som går ut på att binda fast Ann vid några pelare och sjunga ooga booga musik och en gigantisk apa dyker upp för att hämta sitt byte. Men då Ann är en blåögd vit kvinna så äter han inte upp henne utan faller pladask för henne och bär med sig henne runt i djungeln. Skeppets försteman, Jack, ger sig tillsammans ut med Carl och resten av besättningen för att rädda henne men ön är full av farliga dinosaurier.

 OH NO! KING KONG KIDNAPPED THE 50 FOOT WOMAN! OH THE UBER HUMANITY!

Kong räddar Ann många gånger under hennes tid på ön, från t.ex Tyrannosaurier som vill käka henne till middag i en av filmens mest ikoniska scener. När kong tittar bort norpar Jack henne och flyr, Carl får idén om att bedöva Kong och ta med honom till New York för att visa upp honom. Kong är dock utom sig av saknad och bryter sig loss mitt under introduktions cermonin, springer runt och skapar kaos i New York och hittar tillslut Ann. Därpå beklättrar han Empire State Building och ett legendariskt klimax sker tillskillnad från en dejt med Robin.

 Vi behöver ett David Attenborough kommentatorspår över King KOng, tänk er " And here we see the Kong battle a defenseless airplane and its only here Kongs full fiercefullness shines"

Vad kan man säga om King Kong som inte redan sagts? Knappt någonting, alla har antingen prisat filmen som ett mästerverk eller tyckt att den är för barnslig med en liten docka, jag är på prisar sidan då nästan allting är perfekt, musiken, dåtidens skådespel, kanske inte dialogen då mycket av dåtidens sexism och rasism poppar upp ” ugh en kvinna på en båt? Det var det värsta” eller ”galna svartingar har varit här” . Även bybornas klädsel ser lite småkul ut och stop motion animationen är skit bra men inte perfekt men vad fan, det är en av de första långfilmerna där stop-motion perfetionerades. Jag gillar verkligen King Kong men många tycks tycka att 2005 versionen av Jackson är bättre....den är bra.....när man väl kommer till Kong men den eviga timmen man spenderar med folket är outhärlig. Se för fan inte den färglagda versionen av denna klassiker, färgläggning är fan ett brott och kIng Kong är verkligen en av de filmer som skadas mest med färg då King Kong ser förjävlig ut i färg och är nästan lite läskig i svart vitt, + att miljön ser mer grym och oförlåtande ut utan färg men rena tecknade filmen i färg... ush. Cinemassacre sa det bäst när han påpekade att filmskolor trycker ner Citizen Kane i halsen på en som världens bästa film för dess tekniska under, men denna film kom ut 10 år innan och skapade filmklichér långt innan Citizen Kane så varför inte prisa King Kong som världens bästa film? Båda är bra men jag håller nog med om att King Kong är den bättre. King Kong får 5/5 Guldkameror och är ett av historiens största underverk, trots att det är en produkt av sin tid.

Tänk att hade det inte varit för en film kallad Ingagi som är en gammal pre-code film där både Blackface, naket och indikerar sexuella relationer mellan gorilla och kvinna som blev en kassa succsee hade inte King Kong blivit av alls. ”uppföljaren” Son of Ingagi är också den första filmen någonsin där alla karaktärer spelas av afroamerikaner