0

Fyllefesten

Vi här på Filmfett tänkte göra en kul grej, vi tänkte ta en varsin film med typ samma premis och jämnföra hur var land hanterade sin premis bäst, Joel fick den amerikanska superhiten Baksmällan som fick ett par utländska kompior, såsom Robins Studentfesten från sverige och min Fyllefesten från Frankrike. Kommer någon vara lika bra som Baksmällan? Kommer någon vara bättre än Baksmällan 3??? Som om det vore något svårt?

 Extra credz till filmskaparna som inte körde på ett överdrivet lyckligt slut

Franck, Sam och Alex, en grupp mixade vänner, Sam är succsefull och Alex kör budbil som om han är med i Fast and the Furious och det är nu Francks 30 års födelsedag och det vill såklart Alex å Sam fira! Alex hittar en kamera i en av sina paket som han tar för sig själv. Franck ska upp till chefen på högsta våningen på sitt jobb men i hissen möter han en riktig snorunge vid namn Remi å de börjar bråka över Scream 4 men det visar sig att skitungen är Francks chef son! Och värre, deras barnvakt har blivit sjuk så Chefen pressar Franck till att skippa sin födelsedag för att sitta barnvakt. Franck går motvilligt med på att vakta Remi och åker hem till sin rika chef och lägger märket till deras stora blågula Ara och alla andra ömtåliga saker. Allting verkar gå bra tills dagen därpå får Pappan ett telefonsamtal från polisen, huset har ransaktats och Remi och Franck är borta, det enda bevis som finns är Francks kvarlämnade telefon.

Fylla i en bil är alltid kul när det händer någon annan

Föräldrarna kommer hem till ett sönderslaget hus och även bilen är borta och Franck hängs ut som kidnappare som antingen är pedofil eller organ smugglare. Men innan man vet ordet av ler lyckan mot utredningen då Alex kamera hittas. Det är nu filmen förvandlas till en found footage film Filmen visar hur Alex försöker överttga Franck att festa å sedan drogar de barnet med sömnmedeloch ritar dit en hitler mustach på han för att Francks ragg ska dyka upp. För varje sekund blir festandet och brotten värre såsom då Aran flyger in i fläkten efter att flygit in i fläkten och strippor dyker upp. Och snart vaknar även Remi som utpressar Franck och kompisarna att göra exakt vad han vill i utbyte mot att inte tjalla. Kommer Francks helvetes fest att ta slut på ett bra sätt eller kommer han spendera sin 40års fest i finkan?

 En framtida bild från Joels framtida svensexa, jag har redan kirrat nummer

Frankrike gör bra filmer, de är inte Movie capital of Europe precis (Im looking at you Italy) men de har VERKLIGEN sin hög av skräp som alla andra länder, varav den sämsta jag har sett är De Otrogna. Ett tips, googla inte den fransk/Engelska titeln, för då får du mer porr än du hittade i den orginella reviewn till Thunderbirds are Go. Vi har ärketypen av bråkstake, den där gnälliga ungen vars rika pappa aldrig har tid att lägga på sin son, en riktig jävla kliché å Remi är inte så fruktansvärd som jag trodde han skulle vara, hela denna kliché utförs faktiskt jävligt bra faktiskt.. Franck och hans gäng är rätt härliga typer, de har bättre charisma än gänget i baksmällan där det mest verkar att de måste få hem X för det är en uppgift, inte för att de bryr sig om sin kompis. Papegojan är vältränad vi har en rolig gag med en keps som kan ge fingret som INTE överanvänds, jag blev seriöst chockad. Det roligaste? Polisutredare som tittar på filmen med föräldrarna som suger på sitt jobb, ” titta det kanske är en snuff film, titta i frysen ibland så fryser de ner döda barn” utbrister han inför de chockerade föräldrarna och ett par reaktioner från föräldrarna till det absurda materialet.  Man ser verkligen vissa element som lånats från Baksmällan filmerna men är den bättre än första? Nä, men inte långt där ifrån, om snusk humor är din grej å diggade Baksmällan antingen ironiskt eller på riktigt lär denna inte göra dig besviken. Med tuttar, krogsmusik och en rolig huvudkaraktär så är den inte bara typ lika bra som baksmällan utna mängder mycket bättre än Baksmällan 2 och 3 så istället för att se om en exakt kopia, se en rip-off istället? Fylefesten får 3/5 guldkameror, en medelmåtta komedi men som utfyller sitt syfte och bjuder på en del skratt. Den var bättre än jag trodde den skulle vara. Vi får ta å se igenom uppföljaren någon gång, kanske under nästa Baksmälla temadag?

 Markus