1

Blind Fury

Med sommarsolen som bränner sönder vårat skin som en spaghetti-western så drar vi igång en äkta sommarfilm!
 
 
Rutger Hauer spelar Nick Parker, en vietnam-soldat som blivit tillfångatagen av en stam. Problemet är att Nick just blivit blind. Men den vänliga stammen lär honom att lokalisera sig med hjälp av sin hörsel och ett svärd. Några år senare besöker Nick en amerikansk kvinna, Lynn. Hennes mann var en god vänn till Nick, men Mr Bourdaux lever inte med dom längre, utan jobbar i Las Vegas. Vilken tajming att Nick är där, då några gangstrar mördar Lynn. Nick flyr med hennes son, Billy och försöker nu ta med Billy till Mr Bourdaux. Men Bourdaux har själv problem med gangsters. Tur då att Nick är en jävel på att ställa till med bråk!
 
Mr Bourdaoux är "Lost" och behöver hjälp av en "Stepfather"....försöker klämma in en referens där...
 
Den här filmen är full av så många tillfälligheter att man kan tycka filmen är skit. Lyckligtvis vet regissören om hur svagt manuset är och leker med hur dum den är. Gangstrarna behöver hjälp av lokala hillibillies och hyr in folk som heter Popcorn och andra övertydligt dåliga namn. Hela filmen leker oerhört mycket med sig själv, men actionsekvenserna och kemin mellan Parker och Billy är magisk. Striden mellan Nick och hillybillies i ett majsfält kan enbart slås av hans svärdstrid mot den asiatiska svärdsmannen i slutfinalen. Den finalen är faktiskt en av de bästa svärdstrider jag sett.
 
Och Blind Fury är en av de häftigaste 80-tals filmerna jag har sett och att lyckas få ett sånt svagt manus bli starkare är inte en barnlek. Men cred till Phillip Noyce, som otippat även gjort två Jack Ryan filmer samt Bone Collector.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin

Lätt topp 5 bästa 80-talskultrullarna. Att ge denna film ett betyg är inte möjligt, det finns ingen ram där den kan bedömas.

Svar: Ja, den var betydligt bättre än jag minns den. Såg den för första gången på TV och det är ett mirakel att jag orkar mig igenom en film med en överdrivet lång reklam-sekvens varje kvart. Men det var värt varenda sekund!
FilmFett