0

Beast of 20 000 Fatoms

Någonstanns på Arktis utförs ett hemligt experiment och efter 2 månaders förberedelser är det dags att utföra atombombtestet. Men då atombomber hörs och gör mycket annat så väcks en uråldrig gigantisk ödla ur det som brukade vara packis. Dagens hjälte, Thomas inspekterar vad bombens resultat är men en av hans expeditions medlemmar ser ödlan och trillar av chock vilket leder till att...han bryter benet eller nått? Han tas in i sjukhus salen och talar i tungor om något monster. Vi åker härnäst till ett sjukhus i  New York där Thomas antas vara galen och hans lagkamrat är död. Thomas är helt säler på att ödlan är verklig då alla andra tror att han bara är i chock.  Sammtidigt attackeras en båt av jätteödlan som nu själv är påväg till New York. Denna händelse hamnar i tidningen och Thomas går raka vägen till en parentolog vid namn Elson som tror han endast snackar rapakaja.

"This is such a strange feeling, I feel as though I'm leaving a world of untold tomorrows for a world of countless yesterdays."

Ingen tror stackars Thomas...förutom Elsons assistent Ms. Hunter som vill undersöka saken tillsammans med Thomas. Thomas identifierar monstret för Ms. Hunter som föreslår att de ska kontakta kaptenen på skeppet men utan någon tur. Thomas åker till kanada där Kaptenen bor men hittar en överlevare vid namn Jacobs som identifierar monstret tillsammans med Thomas för Elson. Men när Monstret attackerar ett fyrtorn blir vittnerna flera och flera, och det visar sig att monstret är påväg rätt mot hjärtat av New York, och endast Thomas är smartskaft nog för att komma på ett sätt och stoppa det.

 "If you can load it, I can fire it."

Beast of 20 000 Fatoms är filmen som gjorde stora monster genren popular och utan den hade vi inte haft några av de mest underhållande filmer från 50-talet såsom Them, Godzilla och Giant Gila Monster. Monstret ser fantastiskt ut, det är en av de mest realistiska stop motion djur på film, ödlan ser lite plastig ut men rör sig precis som en riktig ödla gör, förutom vid vissa tillfällen då den förstör byggnader. Karaktärerna är jävligt ointressanta dock, typisk 50 tals personer vars uppgift är att se amerikanska ut och bladdra på om sci-fi saker. Filmen har många dumma scener, men är en klassisk monsterfilm som tar sig själv lite för seriöst. Filmens höjdpunkt är helt klart scenerna då monstret attackerar olika ställen såsom båten, fyrtornet och tillslut staden. Effekterna är filmens höjdpunkt för karaktärerna är som sagt ointressanta, Thomas är kanske inte den värsta b-films hjälten som skapats men han är verkligne ointressant. Vi får se en scen där en riktig haj och en bläckfisk slåss till döden  vilket inte bidrar någonting alls till filmens handling.. Best of 20 000 Fatoms får 3 av 5 Guldkameror, ointressanta karaktärer där filmens titelkaraktär, monstret.. är det enda som gör filmen sevärd.4

Markus