0

Sinbad and the Eye of the Tiger

Harryhausens sista Sinbad äventyr börjar med en scen ......som jag inte ens tänker försöka att förklara. Snart är Sinbad i staden då han ska fråga prinsen om hans systers hand. Men han får inte träffa prinsen säger en tjänare pga pesten...redan vid första bildskärmen vet man att mannen som först vänligt avspisar dem är skurken, asså det är så uppenbart att till och med min guldfisk gäspade. Under en kväll med fest märker de att vinet är förgiftat och så lbir de attackerade av män och sedan kommer en kvinna in i tältet och summonar ....bönsyrsor demoner för att döda Sinbad. De besegrar demonerna, Sinbad plockar upp prinsessan som han snacka om innan och de båda flyr till Sinbads skepp. Där berättar prinsessan att slottet blivit övertaget av häxkrafter och att hennes bror svävar i livsfara.......han har förvandlats till en babian HAHAHAHA, tänk om det hänt på riktigt, ”sorry frun men din make är nu en Babian trots att han bara kom in för vätska i lungorna”.

 "I've never seen a black man turn white before"

De åker och letar efter en magiker som förstår svart magi, och Sinbad kommer på att han känner en ermit så han påbörjar sin resa dit efter att ha argumenterat med Prinsens bitchiga styvmor. Sinbad möter babianen som visar sig vara prinsen medans den onda styvmordern visar sig ha en ond plan att göra hennes odugliga son till kalif (typ kung) över landet med hjälp av en stor mekanisk minotaur som är stark som typ 8 män. De hittar den mystiske erimiten som berättar om helgedom där många faror men även prinsens räddning ligger.

 "Extraordinary, a normal babboon wouldn't have reconised its reflection and attacked it thinking it was another babboon"

Till skillnad från de tidigare äventyren om Sinbad så är uppbyggnaden jäkligt seg, den är inte dålig men man sitter och väntar på att det ska ske lite action. Actionscenerna är lite bättre än i förra filmen och bjuder på lite coolare monster, Centauren i slutet var verkligen inte Harryhausens bästa verk men smilodonen, valrossen och troglyditen (urtidsmänniska) samt minotauren är alla coola, I like em. Babianen är en jävligt bra figur den också.. skådespeleriet varierar, vissa är rätt bra för denna typen av film, andra skulle förlora mot Robin på en Oscars gala om den var under ledning av ett par stenar. Historian är lite på den lata sidan och erbjuder inte så mycket uppbyggnad, här är det ingen stor skattjakt eller traditionell ” rädda prinsessan” scenario,...utan en man som pmmff.....utan en man som förpmfff......en babian snubbe helt enkelt. Filmen blir en gnutta mer spännande ju längre in i storyn man kommer men det tar tid och är den första filmen i detta lilla tema jag skulle kalla för medelmåtta, effekterna är grymma, designen på monstrerna är neat å skådespeleriet skiftar, svag 3 av 5 Guldkameror, 2,5 är för lite då filmen inte är SÅ medioker för att förtjärna 2/5 men den är på gränsen till bra. I andra reviews ges bra argument för att filmen borde få höga betyg och de argumenten håller bra men jag håller inte riktigt med dem, detta är inte Harryhausens bästa jobb, det är inte hans bästa film och jämnfört mot de andra fantasy filmerna han gjorde på senare år är denna en av de absolut svagaste.Men för stop motion fans, Harryhausen fans eller fans av fantasy/monster filmer, se den för fan, , yepp jag är nog den förste filmkritikern som rekomenderar en film jag inte tyckte var all that utan att den är så dålig att den blir bra......jag borde inte skriva reviews efter vodka intag... ....härnäst någon annan film!

 Markus

Är du inte övertygad att se denna film än? Babianen blir kär i en snygg brud.....varför smyger det alltid in en jävla kärleksaffär mellan kvinna och en jävla apa... det kommer en till review med det ämnet i lite fokus...