0

Mysterious Island

Med Sinbad gjorde Harryhausen sin första fantasy och färgfilm, och den var bara en av MÅNGA fantasy rullar han gjorde efteråt, detta är nästa.

 

Pret är 1865 ich vi börjar mitt i ett stort krig och ett pack krigsfångar tas till en anstalt där en Kapten Harding sitter och planerar med sin kamrat Neb och Herbert att de ska fly via en luftballong som står utanför. Operationen inleds med att våran trio slår ner några vakter och snor deras kläder och sedan springer de mot ballongen och efter att precis ha undvikit en kollision med en kapel flyger de mot friheten med en fiende ombord som kan flyga ballongen och en unions man. På grund av stormen kan de inte landa utan vandrar himlariket som en båt ur konkurs. Stormen lättar och männen inser att de är ute tills havs men landar på första bästa ö med nöd och neppe.

 Thats kinda creepy, amorite? hehe, did you get it, am i right?, amorite...hue....hue

Morgonen därpå är de skeppsbrutna på en ö och hittar Kapten Harding som försvann i stormen men hittar honom inom loppet utav 1 minut. Männen börjar argumentera om vem som ska ha ledar rollen men Hardings argument övertygar dem. Under en upptäcksfärd stöter Harding och Nab på en gigantisk krabba som de lyckas besegra med nöd och neppe och poof så har vi en middag. Upptäcksfärden fortsätter och på stranden hittar gänget ett båtvrak med massa medvetslösa kvinnor. Så nu måste männen både skydda sig själva från farliga jättar och även skydda dessa taniga kvinnor som inget sinne för frilufsliv har. Kommer våra 7 karaktärer komma av ön eller kommer de stickas till döds av dödliga bin? Sluta som fågelfrön i en dödlig Diatrymas käftar? Eller dras ner i det djupa havet utav en gigantisk ammorit? Om inte djuren tar dem finns det pirater som lär göra det.

 Diatryman är rätt cool faktiskt, en av hans bästa skapelser.

Ön som våra hjältar har landat på är för jävla cool, det ser verkligen ut som ett förhistorisk ställe och är i samma anda som Skull Island från King Kong då det är ett oupptäckt ställe med stora monster. Karaktärerna är rätt okay, de spelas bra och framstår som riktiga människor. I en scen finns det dock något jag stör mig på, det avgörs aldrig exakt vart ön är, men i en scen ser vi en Ara (en papegoja från Sydamerika) och en Kakadua (en australiensk papegoja) i samma bild och det hade inte varit en Markus Filmfett review om jag inte klagade eller påpekade djur fel. Djuren är jävligt coola, allt från den stora Diatryman (typ en gigantisk kasuar mer eller mindre) till den stora ammoriten (bläckfisken med skal) till krabban som är skapad genom att använda en redan död krabba och bygga en stop motion docka av. Filmen är en uppföljare till filmen 20 000 Leauges under the sea, till och med Kapten Nemo dyker upp i filmen. Mysterious sland har en del långdragna stunder, och det tar tid mellan action scener. Det pratas mycket om nästa steg, lite för länge så kort sagt är filmen mycket snack men lite verkstad, den är fortfarande bra och monster scenerna är tillräckligt för att ge filmen bra betyg men det är inte en av Harryhausens bästa filmer, men en av hans mest teknist facinerande verk. Musiken gör filmen lite mer spännande och kan vara den hitils bästa soundtracket till en Harryhausen film.  The Mysterious Island får 3/5 Guldkameror.

 
Markus