0

Mao's Last Dancer

Li anländer från ett trångsynt och hårt klimat i Kina till USA för att vara en balettdansare i det nya landet. Problemet är att han tidigare dansat i Kejsaren Maos namn i Kina och där är man väldigt hård mot USA och deras öppnare och betydligt dyrare miljöer. Kort sagt, Kina är rädda att Li kommer bryta kontakten med sitt hemland och bli kommunismens fiende nummer 1. Li lär sig att USA är väldigt annorlunda och träffar snart en amerikanska, Liz, som han blir kär i. Samtidigt påbörjar han sin väldigt lyckade dans och blir namnet på alla kulturella personligheters läppar.
 
 
I form av flashbacks får vi se hur Li växte upp i ett fattigt, men enkelt hem där alla fick jobba för ett bra liv. Det var socialt, strängt, men väldigt gemytligt och den stämningen av familiäritet bryts när han besöker det ytligare landet USA 1981. Därav kommer dilemmat om att välja vilket land han tillhör som en intressant faktor i filmen.
 
 
Filmen är lång, vilket tyvärr är lite tråkigt, då många dans-scener inte faller mig i smaken. Tur dock att filmen balanserar mellan drama, relationer, politik och kultur på ett oerhört delikat sätt. Advokaten Mr Foster spelas suveränt av den sympatiska Kyle McLachlan och det är kul att se att alla karaktärer inte är gjorda av papper utan har sina egna ambitioner och styrkor. Tillochmed Li's amerikanska och ytliga tränare har sina fördelar, även om han använder Li till sina egna anledningar.
 
Kul att se Kyle i en roll så olik Cooper från Twin Peaks.
 
Slutet är oerhört vackert och får mig att tänka på hur bra huvudskådisen är, som jag aldrig hört talats om tidigare. Även Joan Chen medverkar som Li's moder.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin