0

Jason and the Argonauts

En spåman berättar för Pelias att han ska överta tronen under skydd av Zeus och även at than kommer förlora sin vinst mot den nuvarande kungens barn, 2 döttrar och en son vid namn Jason. Spåmannen berättar även om att han ser ett huvud tillhörande en get och dess gyllene skin hängandes i ett träd. Pelias slöar inte utan invaderar staden Thessaly och tar staden med hull och hår. Då Pelias mördar en kvinna i kallt blod i ett tempel tillägnad Hera mister han all guda översyn och Jason smugglas ut ur staden och Hera blir barnets skyddshelgon men får endast hjälpa barnet 5 gånger. Pelias får mer information om sitt öde, han ska dödas utav en man med en sandal. Jason växer upp till en stor man som en dag räddar en man från att drunkna. Mannen visar sig vara Pelias och under räddningen förlorar jason 1 sandal, det är såhär Pelias vet att han har hittat mannen som ska döda honom. Jason berättar om en legend gällande det gyllene skinnet och Pelias dödar inte Pelias då han anser att Jason är så gott som död endå. Hermes (gudarnas budgivare) tar Jason till Olympus, gudarnas hem där Jason träffar gudarna men avspisar deras hjälp och återvänder till de dödligas land och samlar ihop männ, en båt och material och ger sig ut med sin nya besättning för en resa.

 "If I had to punish *every* blasphemy, I would have *no followers*!"

Skepps mannen sätter galjonsfiguren som ser ut som Hera att vaka över skeppet. Men vattnet är snart slut så de stannar till på Brons ön för att leta, Besättningen får order att inte röra något på ön förutom det nödvändiga men 2 besättningsmen (en av dem Herkules) hittar en stor staty som står på ett valv fullt av guld och diamanter och börjar packa sina fickor fulla vilket väcker den stora statyn somvakar över valvet. En mycket episk scen senare fäller de jätten via hans enda svaghet och resan fortsätter.De stöter på en blindman som inte får äta då varje gång han rör tallriken som ligger framför honom kommer ett par harpyor och snor maten från honom och innan de vet ordet av står de öga mot öga med Poseidon han själv, och resan är långt från över. Kommer Jason hitta skinnet och även kärleken på vägen dit? Kommer Thessaly styras av deras tyrannlänge till eller är stadens räddning inom räckhåll?

 "The gods are best served by those who need their help the *least*."

Jason and the Argonauts är inte bara min favorit film ur Harryhausens bibliotek, det är även en av mina favorit filmer någonsin. Det finns inte alls mycket att klaga över, specialeffekterna är fantastiska, skådespelet också, Harryhausen lät fantasin flöda med detta mästerverk. Scenen med Talos är en av de bästa scenerna i filmhistorien och en av de mest atmosfärsfyllda jag kan komma å tänka på, det är mitt absoluta favorit film monster genom tiderna. Hydra scenen är också helt fellös och enligt dokumentären Special effects titan var animeringen av hydran världens helvete för Harryhausen. Filmens mest berömda scen, skelett fighten är en av de bästa höjdpunkterna i filmen, men som sagt slår ingenting Talos. Baserad på den grekiska legenden om Jason och hans gäng som jag inte kan så värst mycket om, men av det lilla jag vet så följer den historien rätt väl, Herkules är lite av en dumbom som bryter mot Jasons order och det får alla sota för och som straff skickas han ut för att utföra de stordåd som att mörda jättegrisen och lejonet med mera. Det enda som kunde ha gjort denna filmen bättre vore en scen med de stymfaliska fåglarna, jättefåglar med fjädrar av stål som tillsammans med Talos är mitt favoritväsen ur grekisk mythologi. Musiken är så episk som den kan bli och filmseten är magnifik. Den borde verkligen ha vunnit bästa kostym på oscars galan och uppbyggnaden om öden och guda spel är brutalt episkt. Istället för att se skitfilmen Gods of Egypt, se denna istället! Innan reviewn är slut, asså, Talos scenerna är fantastiska, endast de skulle kunna ge filmen toppbetyg. Jason And the Argonauts är en av mina absoluta favorit filmer och får 5/5 Guldkameror. Tillskillnad från många av dessa filmer hade den varit fantastisk till och med utan alla specialeffekter men med special effekterna blir den legendarisk.

 Markus