0

Greedy Guts

Precis som legenden om Golem eller Faurst är denna film baserad på en tjekisk legend, den handlar om en trägubbe som kommer till liv, denna historia är dock äldre om berättelsen om Pinocchio och slutar inte lyckligt, och Svankmajer gjorde en liten kul grej i denna, historian som filmen bygger på är en historia i filmen också och en av karaktärerna följer filmens händelser medans hon läser historien.

How much wood would a widow wound if a widow could wound wood

Ett par Karel och Bozenka får veta att de aldrig kommer få barn, de blir båda förkrossade och de har en kuslig grannflicka vid namn Alzbetka om gärna vill att paret ska få ett barn så hon får en lekkamrat. Hemma blir Alzbetka slagen av sin far och Bozena sörjer jämt sitt barnlösa äktenskap men en dag när Karel och Alzbetkas pappa hugger träd i bakgården hittar han en stor träbit, stort som ett barn och som ser ut som att ha huvud, armar och ben. Efter att Karel piffat upp träbiten presenterar han den för sin fru som blir överförtjust och börjar behandla trädbiten som ett barn, hon trär (see what I fockin did there?) på den bebiskläderna hon sparat åt sin framtida son som aldrig kom till. Karel är först emot tanken att denna träbit nu är deras barn men spelar med och Bazenka går så långt som att fejka en graviditet under 9 månader mot hennes mans viljan.

 kom igen, ÄT LITE GRAN, HA HA HA

Lille Otik ”föds” och Bazenka behandlar trägubben som ett riktigt barn, läser för honom och get honom bröstet som ett riktigt barn. Vi får oftast se en trädgårdsmästare som planterar rädissor hela dagen, vad har detta med att göra? De som känner till orginal historien lär veta, men för de som inte vet så blir det en jävla överraskning. Hur som helst en dag när Karel kommer hem ser han att frun fortfarande är galen men då han ser att träbiten som är hans barn är livslevande börjar han undra om sig själv med. Little Otik är nu livslevande och kräver precis som ett vanligt barn mjölk, men tillskillnad från ett riktigt barn kräver han kött och blod för att stila sin eviga men växande hunger och paret måste försöka komma överens om vem i sin närhet de ska offra till deras nyfödda träskalle.

 When your man is thorny.... jag har blivit min största mardröm, jag har blivit Robin!

Detta kan vara en av de mest absurda och surreala filmer någonsin, redan från öppningsscenen vet vi att det kommer bli en udda trip då de börjar filmen med att slå in bebisar i tidningspaper efter de fiskat upp dem ur en balja. Alzbetka kan vara ett av årtiondets kusligaste barn, hon läser om sex, stirrar in i kameran utan att blinka och gör en helt enkelt illa till mods, och det funkar i filmens negativa stämmning. Om du ska se denna film, var beredd på att se oändligt med bebis snoppar, men det är även jävligt mycket gore effekter. Otik, är endast stop Motion när han är ensam i bild, är han i bild med en förälder eller någon annan är han en docka som styrs manuelt. Filmen är så jvla sorlig dock, att se den stackars kvinnan som endast vill ha ett barn bli så galen och hennes stackars man som får stå ut med det.Det jag gillar med denna film är att det är en så negativ, en så hemsk historia, det är rena rama motsatsen till en typisk romantisk komedi, de inte bara dödar katten, de förvandlar honom till ett skelett. Mammans galenskap och pappans olycka samt barnets flupskhet, ae hade det gjorts på fel sätt hade filmen varit asdålig men det är seriöst, scener ur ett riktigt äktenskap bara det att barnet är värre än bebisen från it’s Alive.Greedy Guts får 5/5 Guldkameror, det är en fantastisk film helt enkelt, på grund av hur jävla hjärtkrossande den är. Och till dem som sett filmen, är det bara jag som tycker den kvinnliga huvudrollsinehavskan Veronika Zilková är en redig pingla?

Markus