0

Beyond The Black Rainbow

Huja, dags att kolla in en mörk, skum jävla film. Lagom till helgen.
 
Filmens titel skulle jag nästan vilja ha barn med. Så jääävla bra titel!
 
Dr Arboria kör ett tal i introt av filmen, där han snackar om sin forskning och hur man kan bli en bättre människa om man besöker deras forskaranstallt. Flera år senare, under 80-talet, får vi se en session mellan Elena, en stum, ung patient som är inlagd i denna anstallt, samt Dr Nyle, en läkare som undersöker henne som psykriatriker. Men vad är det för typ av experiment man genomför? Vem är Elena och vem är egentligen Dr Nyle? Vad fan händer egentligen på Arborias institut?
 
"Bring home the mother lode, Barry."
 
Under filmens gång får man ana en ton av övernaturliga propotioner. Filmens olika kameror bildar en nyans av skorriga VHS-liknande ytor och ibland är allt rent och proffsigt genomfört. Detta bildar till en stämning som minst sagt blir unik. Musiken och de udda färgerna påminner om internetfenomenet Vaporwave, där mjuk synthmusik blandas med udda bilder och kontraster.
 
Durrrrrr....
 
Filmen är dock oerhört långsam, då Alena går i slowmotion och inte säger ett enda ord under nästan hela filmen. Detta testar tillochmed mitt tålamod. Men Dr Nyle är en obehaglig och intressant karaktär och vi inser snart att något är väldigt övernaturligt med Arboria experimenten. Svaren är aldrig självklara, men resan blir hypnotisk. Synd bara att filmen är så seg.
 
3 av 5 guldkameror, mest för att den blir minnesvärd och en udda resa.
 
Robin