0

Tron

Innan boken Neuromancer öppnade upp begreppet Cyberpunk under slutet av 80-talet fanns det denna lilla pärla, som senare blivit en av de största ikonerna för nördar och Sci-Fi filmer. Tron gjordes långt före sin tid med primitiva data-generade effekter och har blivit en massiv kult-sensation.
Dataspelsutvecklaren Flynn fick aldrig beröm för sina spel. Istället fick han kicken och Mr Dillinger, det rövhålet, blev utgivare av Flynns spel. Nu jobbar Flynn i en arkadhall, men han försöker hitta ett sätt att hacka sig in i Mr Dillingers avancerade data-system Master Control Program (M.C.P). Med hjälp av sin f.d flickvän och hennes nya pojkvän ska Flynn hacka sig in i MCP i företaget Encoms egna hjärta. Men en ny maskin, en så kallad partikel-generator lyckas förflytta Flynn in i MCP's kretsar. Här tvingas han, i en psykadelisk data-verklighet, att genomgå en rad olika tävlingar för att överleva. Men Flynn flyr snart, med hjälp av sina datavirus-kompanjoner RAM och TRON.
Den ökanda MCP är en grymt häftig och orginell skurk.
Ju mer jag tänker på hur komplicerad filmen är, desto mer intelligent tycker jag den är. Tron förtjänar all dess uppmärksamhet för hur viktig den är i genren. Ungefär lika viktig som Markus dåliga skrivfel och hemska meningar på bloggen. Det är något charmigt man får leva med, i andra ord. David Warner spelar Mr Dillinger i verkligheten och MCP's medhjälpare Sark i datavärlden. Och Flynn spelas såklart av The Dude himself, Jeff Bridges.
En av sci-fi världens mest igenkända scener är light-bike-jakten.
På en cyberpunk-skala är Tron utan tvekan viktig. Vi har ju en hjälte som tvingas göra olagliga data-intrång för att stoppa ett stort företag. Dessutom är data-hackers en vanlig del av cyberpunk-världens viktigaste delar.
 
Det är många gäspvarningar i filmen. Och Tron är lite slarvigt filmad, vilket förstås är skitsvårt att fixa i denna typen av data-generad film, då skådisarna var tvunga att spela sina roller i svarta rum med tejpbitar som guide-linjer.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin
 
Nästa gång: Filmen som Stephen King stämde, bara för hur långt ifrån den stämmer med hans egna bok.