0

Bill And Teds Excellent Adventure

Innan filmen börjar får publiken en liten läxa av en kille vid namn Rufus, som är i framtidens San Dimas och berättar hur allt är rent, till och med smuts tack vare två hjältar som för 700 år sedan (1988) flubbade ihop allt så Rufus åker tillbaka i tiden för att hjälpa dem. Vilka är dessa 2 hjältar? Bill och Ted såklart, stadens dummaste rockare som drömmer att deras band Wyld Stallyns kommer bli berömt. Men det enda som står i vägen för deras dröm är dels deras oförmögna intelligens och såklart alla ungdomars bane, skolan! Efter att ha floppat på historieläxan får de en sista chans av sin lärare annars får de IG….eller F.  Det vill de inte för då kommer Ted hamna i militärskola. Samma kväll sitter de utanför Circle K, deras version av 7/11 och frågar förbipasserande om historiefrågor tills Rufus teleporterar sig dit med hjälp av en telefonkiosk och framtida kopior av sig själva. Innan du hinner säga EXCELLENT så är Bill och Ted i Franska revolutions tiden för att möta Napoleon Bonaparte. De råkar ta med sig han till dagens San Dimas och får idén till att åka på fler resor och samla så många historiska karaktärer som möjligt.

"Be excellent to eachother"

De hamnar i 1800 talets New Mexico där de möter Billy the Kid, Westerns tuffaste cowboy och spelar kort mot den berömda cowboyen. Efter att ha räddat Billy från ett barbråk drar de in honom i deras tidsmaskin och åker till antika Grekland där de möter Socrates, filosofen. Efter att ha impan på honom tar de med honom och far vidare till 1400-talets England och Ted faller för 2 prinsessor (Hans framtida kopia förvarnade dem om att han skulle bli kär) men tvingas fly från deras fader kungen. Deras resa får dem att hamna i österike och träffa en viss psykiatriker som hade till vana att banka barn på huvudet med järnrör om de rörde kaniner för att påverka fobier och sedan till en viss döv piano spelare och efter det åker de till Frankrike för att hämta en kvinnlig riddare och många fler. Kommer Bill och Ted å alla historie figurer komma hem så de kan klara provet? Kommer alla figurernas frånvaro att ändra historien?

Strange things are afoot at the Circle-K.

Bill and Ted har inspirerat många dumma ungdomar filmer så som Dude where’s my car? och är enligt mig Keeanu Reeves bästa roll (jag har inte sett John Wick än) så kom då Joel, vill du slåss din Matrix älskande getskalle? Just det trodde inte det. Det första stora garvet för mig är när framtidsfolket med tidsmaskiner och teknologi bortom våra gränser använder uttryck som ”Be excellent dude” efter deras ”gudar” och att alla är så kåta på Bills styvmor. Soundtracket är asnajs, fullt av 80s rock. I det stora hela är Bill And Ted en av de roligaste sci-fi rullar från 80 talet och en av de mest lärorika, ialla fall en av de filmer som gjorde det kul att lära sig saker. Och det producerades även ett skitspel från LJN, som ser för-riktigt-jävligt ut. Den stora frågan är, hur van får de plats i telefonkiosken? Hur som helst, skådespelet är bra och keeanu ser nästan mänsklig ut, för en gångs skull och skådisarna som spelar historiefigurerna är briljanta speciellt Napoleon skådisen, han är rolig som fan och det är synd att han inte fick en egen spin-of. Bill & Teds Excellent Adventure är en kul och lärorik film och en av det sena 80-talets sista hittar, och får svag 4/5 Guldkamror. Låt oss helt enkelt säga att den är EXCELLENT!! *Guitar riff*

Markus