0

The Wilt alternative?

Här är en grej jag undrat över ett tag, vad fan hände under produktionen Wilt? För er som inte vet, Wilt är en bok skriven av Tom Sharpe som år 1990 fick en filmversion och under åren fick 4 uppföljare, har du inte sett filmen? se den nu! Den är awesome, helt klart en underuppskattad rulle med Rhys Griffin och Mel Smith, ni kan läsa Filmfetts review av filmen här  , har du inte sett filmen, var varnad detta inlägg innehåller spoilers för både filmen och boken.
 

Under filmens första halva går allt enligt boken, Wilt funderar på att mörda sin fru, det är en scen som introducerar Wilt till Polischef Flint som inte var med i boken, men hur som helst, det är en filmversion och deras förhållande byggs inte upp i boken utan utvecklas ju längre in man läser, i filmen har de en ursäkt till deras negativa attityd mot varandra med hjälp av en snabb händelse. Men någonstanns efter att Eva har bråkat med paret Gaskell sker något underligt, filmen tar en rejäl vändning, i många bok till film adaptions läggs saker till eller tas bort, i boken får man veta tidigt vart Eva vart hela tiden, men i filmen passar detta bättre som en reveal mot slutet, en bra ändring, Sergant Yates är frånvarande i filmen men hans roll fylls i utav andra karaktärer, men slutet förvränger precis allting.

 

I boken stöter Eva (som är näck) på en präst som först försöker få henne att ligga med honom men inser att kvinnan är galen och polis tillkallas, Wilt släpps ur fängelset och söker upp Eva men blir förföljd av Flint som vill sätta dit dem i slutet av filmen, i boken ringer prästen från innan och berättar att Eva finns där och Flint åker dit MED Wilt och det slutar med att Eva blir gravid och Wilt utpressar sin chef för en befodran och eget kontor och för att slippa köttskallarna han undervisat i historiens första akt. Har jag problem med detta? Inte riktigt men jag undrar varför filmen tar en sådan drastisk vändning mitt i och gör det jävligaste för att distansiera sig från boken den följt rätt tydligt innan. Detta är inte en "ugh, boken är bättre" inlägg, det är bara en liten debatt jag skriver klockan 4 på morgonen då jag råkade dricka en energidrick försent på kvällen, och det slog mig, Wilts ändringar lär inte bero på budgets krav, alla karaktärerna i bokens slut poppar upp i filmens klimax så Andrew Marshall och David Renwick(fantastiska manusförfattare) måste ha ändrat det efter smak. Vad vill jag ha sagt med detta? Jo!

 Tog mig 5 minuter i ett editing program, chilla

Trots att Wilt filmen vi fått år 1990 är 69 nyanser av amazaballs så behöver vi en ny version, en mer modern som är starten på en serie av filmer så kan vi göra sagan om Wilt till en filmserie där varje film är en version av en av Wilt böckerna, det finns 5 filmer att göra Hollywood (eller helst BBC, ni har ett bättre urval av bra filmer)! Lär er svenska och läs detta inlägg och get onto it! There are BAFTAs to be had! Vem ska då spela Wilt? Hugh Laurie hade vart perfekt för Wilt och kanske Ralph Fiennes som Flint, Fiennes visade att han kan vara både hotande och hysteriskt rolig i In Bruges och det är precis vad Flint ska vara.

Markus