0

Three Caballeros

Det är fredag den 13nde vilket betyder att det är Kalles födelsedag, och han har fått ett stort paket innehållande massa små paket ifrån sina kompisar i Sydamerika. Paket innehåller en kamera med en videostrip av en liten historia om en pingvin som ogillar kylan och åker mot varmare ställen på ett stort isflak. I nästa sekvens åker vi till Anderna där vi möter många exoktiska fåglar, inklusive Aracuan, filmens mest kända karaktär i Sverige efter Kalle han själv som skuttar ut ur filmen och sjunger sin idag ikoniska sång arapapajija. Flera historier följer såsom en liten Gaucho som berättar om hur han som barn skulle gå ut och jaga kondorer i bergen där han istället hittar en åsna med vingar. Denna åsna tämjer han och ställer upp i hästracing tävlingar.

”well, that’s human nature for you, even if you’re a penguin”

Kalle börjar sedan öppna sina andra paket, inclusive en bok om Brazilien där Jose Carioca från förra filmen finns I och spelar en brasiliansk melodi men hans trevliga samtal med Kalle förstörs snart av Aracuan som snor Joses cigarr. José tar sedan med Kalle till Baia där de sjunger och dansar med lokal befolkningen och ser sig omkring. Efter en lång dans sekvens öppnar Kalle mer presenter och nästa är en resa till Mexico där de träffar Panchito Pistoles, en tuppgök, besatt av dans och skjuta med sina pikadoler. Tillsammans ger de sig ut på ännu en resa för att dansa, sjunga och festa med sydamerikansk lokalbefolkning.

 "What a time two toucans have making love. When they're beak-to-beak, they can't get cheek-to-cheek, because when one toucan turns his head, only one toucan can."

Klart vi ska ha mer propaganda denna jul, vad menar jag? Saludo Amigos och Three Caballeros är just vad det är, ett sätt att knyta banden mellan USA och sydamerika under andra världskriget och de gick så lång att till och med ha världspremiären i Mexico. Det vore inte en Markus review såvida jag inte nämner fåglarna så här kommer det! Detta är Aracuan, eller känd som ”hackspetten på Julafton”s debut innan han var med i kortfilmen som visas under Kalle och hans vänner firar Jul varje ....jul, men Aracuan är en fågel som inte finns på riktigt utan är helt påtänkt för filmens skull, dess namn Aracua är det lokala namnet för chachalacas, ett släkte fåglar inom familjen hockohöns som det finns ca 10 arter av. José Carioca återvänder och tuppgöken Panchito gör även debut i denna film och dessa 3 skulle sedan genom gå fler äventyr i Don Rosas fantastiska serietidningar och är beskrivna som Kalles enda riktiga och trogna vänner. Panchito Pistoles är även Disneys allra första mexikanska karaktär. Även denna är uppbyggd av segment precis som Saludo Amigos men denna har en mer övertäckande historia med att Kalle kollar på film på sin födelsedag för att sedan dras in på massa fester som pågår none-stop. Visst musik och bild är fina men det blir lite segt ju längre och längre filmen håller på utan paus, det är som Nostalgia Critic uttryckte sig perfekt, det är som en fest som bara pågår och tillslut vill man bara gå hem. Men den tidpunkte dröjer dock speciellt om man diggar latinamerikansk musik. Bättre än Saludo Amigos med mer Kalle och välkända karaktärer och utan någon sekvens som är så efterbliven såsom flygplans kortisen från Saludo Amigos samt mycket bättre animation och musik. 3 Caballeros får 3/5 Guldkameror. God Jul på er från oss båda här på Filmfett.

Markus