0

Saludo Amigos

En hög med Disney animatörer åker till Brasilien, Chile och Argentina där de ska semestra med urbefolkning och lära sig allt de kan om Sydamerika, för att sedan animera ihopp en liten kortfilm om vad de lärt sig. Vi börjar i Chile där vi får se en dokumentär om urbefolkningen som härstammar från Inka folket  Vi får sen se en kortfilm om hur Kalle Anka är på semester i Lake Titicaca där han tillsammans med filmens berättare på en resa som påminner om en gammal Janne Långben film från 50-talet då Långben var mer en vardagsman som hjälpte filmens tittare att agera i då-dagens samhälle än en klumpig jöns.  I denna sekvens lär sig Kalle hur man tämjer en Lama för att sedan ge sig ut på en upptäcksresa runt Anderna. Nästa sekvens så ser vi ett ungt flygplan med ögon och keps, som tagen direkt ur Bilar filmerna och det unga planet heter Pedro och går till och med i skolan för att sedan ge sig ut på en resa över den farliga vägen över bergen mellan Santiago och Mendoza.

”A lama can make you feel really unimportant. “

Den 3dje sekvensen utspelar sig I Argentina och vi får lära oss vad en Gaucho är, det är en Argentiniask Cowboy, en lantis som håller på med boskap och i ett liknande syfte så föser han med sina kor. I en animerad kortfilm möter vi cowboyen Långben som tas till Argentina utav filmens berättare och han ska nu lära sig hur man blir en Gaucho och detta är filmens mest kontroversiella sekvens då den blev klppt i flera nya utgivningar av filmen, inte hela kortfilmen dock men endast en liten sekvens där Långben....RÖKER CIGARETT! Snart lär han väl barnen om våldtäkt också?? Hur som helst hans uppgift som gaucho ska Långben fånga en nadu, en sydamerikansk struts liknande fågel. Och den sista sekvensen är mer en musik video än en historia där animatörerna berättar om sin resa till Brasilien.

 Detta är den första filmen José Carioca var med i, Han och tuppgöken i nästa film måste fan få en ny film tillsammans med Kalle, tänk, en ny animerad film i samma stil som Atlantis eller Tarzan med de 3 där de bemästrar en stor vulkan eller något. get to work Didney.

Klart vi ska ha lite Disney så här i jultider. Saludo Amigos är knappast en motion picture, den är 40 minuter av 3 historia endast connectad av en svag story, Disneyanimatörerna åker till Sydamerika, skissar insperation till kortfilmer och visar vad de sett på resan i animerad form, nästan precis som Benjamin syrsa gör i Kalle och hans vänner firar jul....varför heter det ens så?? Kalle är ju knappast med, han är med i ett segment där han spelar huvudkaraktären, med som en av karaktärerna i husvagnsberättelsen och poppar upp mot slutet i några rutor i Piff och Puffs julberättelse?? Saludo Amigos betyder ”tjena kompisar” och är spanska, ett språk som inte talas i Brasilien dit disney animatörerna åker. Trots att filmen är mest en dokumentär så bjuder den på några klassiska disney skämt framför allt med Kalle och Långben men för övrigt så är denna film kanske ....ja man kan säga att det är inte överasskande att denna film inte är så välkänd bland disney fanatiker Den är fin och så, men den är så daterad med sin dokumentärskänsla och det enda sevärda är animationerna, speciellt den med Kalle och den sista där de blir lite extra kreativa. Musiken är fin, berättaren låter som vilken svensson som helst och sekvensen med flygplanet är helt klart den sämsta i hela filmen men är endå rätt bra animerad så....ja... den är passande om man ska ha en disney dubbel med denna och Three Caballeros såsom jag har denna jul men på 40 minuter så är jag faktiskt överasskad att de har mage att låta denna film kosta lika mycket som Frozen, Wreck-It Ralph eller någon annan nästan 2 timmars lång film med en story och ett fokus Saludo Amigos får 2.5/5 Guldkameror.

Markus