0

The Killers

 
The Killers är en thriller med två filmatiseringar. Den första är från 40-talet och denna filmen från 60-talet. Varför valde jag att ta den från 60-talet? För den fanns att köpa jättebilligt med Studio S utgåva. Och regissör är Don Siegel.
 
Snyggt och rått i sina ögonblick.
 
Två mördare skjuter ihjäl en lärare i en, för sin tid, modig scen i en skola för blinda. Mördarna är Charlie och Lee, där Charlie spelas av Lee Marvin. Han kommer vi återse i morgondagens recension av en svartvit noir. I alla fall...Lee och Charles undrar varför läraren, Johnny North, tillät sig bli beskjuten utan motstånd och Charles besatthet får honom att undersöka varför dessa mördare fick i uppdrag att döda honom. I form av flashbacks får vi veta hur North förvandlas från en professionell racerförare till en tjuv i ett gangsterdrama.
 
What the fuck does SWAG means?
 
Enligt de flesta skulle detta nog inte räknas som en Neo-Noir, en färgad form av deckare. Men för mig så finns alla element här. F.d President Ronald Reagan spelar en rik tjuv med onda avsikter, vi har en kvinna som spelar på Norths känslor att göra vad hon säger. Vi har lönnmördarna som huvudroller som letar efter svaret på en gåta. Den baseras även på en bok av Ernest Hemmingway. Musiken passar filmen och är rysligt maffig.Så, ja, i mina ögon är det en neo-noir!
 
Inte ofta man får äran att ge en president stryk.
 
Intrressant fakta: Den lanserades 1964 och under inspelningen fick Angie Dickenson veta att hennes kära vänn John F. Kennedy blivit skjuten.
 
Filmen har en speciell närvaro och är snygg på ett sätt som Don Siegel senare gjorde ännu bättre i Dirty Harry.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin