0

Harry Potter och den flammande bägaren

En natt när Harry sover över hos Ron får han en vision av en vaktmästare som råkar höra ett möte där Voldemort ger Wormtail på moppo för att sedan ge en ny snubbe spelad av Dr. Who , David Tannent. I visionen dödas vaktmästaren av Voldemorts husdjurs orm Nagini (tack Harry Potter wikin).  Menvarför är Harry med familjen Weasly? Jo för de ska på Quidditch mästerskapen! Där alla har det dunderkul, tills då Dödsätare, Voldemorts tjärnare attackerar arenan och Harry får då se att en av dödsätarna är Lucious Malfoy, Drake Malfoys pappa. Sedan bär det av till Hogwarts med tåget där Harry bli betuttad i en flicka. På Hogwarts  har mycket nytt tillkommit, en ny lärare i svartkonst i form av Mad Eye Moody, och så är det hög tid  att ställa till med Triwizard tuneringen, en trekamp mellan Hogwarts och 3 andra skolor. De deltagande lägger sitt namn i en flammande bägare... 3 väljs ut, Viktor Krump från Durmstrang, Fleur Delacour från Beauxbatons Academy of magic, cedric Diggory från Hufflepuff representerar Hogwarts...och från ingen stanns dyker Harrys namn upp i bägaren.

 "Oh my god! I've killed Harry Potter!"

Under en lektion lär sig Mad Eye Moody klassen om 3 förbannelser som är förbjudna, inklusive dödsförbannelsen, Avada Kadava, som dödar en direkt. Denna lektion shockar Neville så mycket att Moody själv blir illa till mods att han ger Neville en bok i plantor, denna bok kommer till nytta senare då Neville ger Potter en växt som ger Potter gälar i en vatten baserad deltävling. Innan denna tävling är det dock dags för de tävlande att hämta ett ägg från en stor jävla drake...  Medans tävlingen pågår ser alla andra fram emot den stora balen som skapar lite drama mellan Harry, Ron och Hermione då hon väljer att gå på balen med Viktor Krump och Ron och Potter  blir osams. Men medans alla har tävlingen i fokus så tar mörkrets krafter ingen paus utan hotet är nu större än någonsin.

 "No spell can reawaken the dead, Harry. I trust you know that. Dark and difficult times lie ahead. Soon we must all face the choice between what is right and what is easy."

Branden Gleeson som Mad Eye Moody var inte bara mitt smeknamn på gymnasiet (Tack mit gelande öga) utan också den bästa jävla karaktären i en Potter film sedan Warwick Davis. Seriöst, han är galen, Gleeson skulle seriöst ha vunnit en Oscar för sin roll. Vi har nu ingen Quidditch match att fokusera på utan lite variation mellan en stor drake, sjömonster och en lång jävla labyrint. Vi får veta lite mer lore om hur de fick tag i Voldemort för alla år sedan vilket är spännande för den lore-intresserade. Harry och gängets bråk samt romansen är rätt ointressant men är lite varrierande faktiskt, vi har inte riktigt sett dem bråka sedan de mobbade Hermione i första filmen. Än en gång är effekterna, musiken, stilen är på top. Ralph Finnes som Voldemort är jävligt bra också, en jävligt bra skurk.....i den här ialla fall, mer om det nästa gång, ....men hur fan kan han gå utan att vara ostadig? Han har inte kunnat använda benen på över 13  år...och hans dansar nästan runt som en ballerina  efter 2 sekunder efter att ha känt sin skalle. Dödätarna är någonting vi skulle ha behövt se mer i serien, de är coola. I det hela är filmen...ingen favorit, jag har helt enkelt sett den för mycket, för är det en Harry Potter film på tv är chansen stor att det är just denna. De utdragna scenerna som vi vet att Harry självklart kommer vinna ...spänningen försvinner lite, men den kommer tillbaka i slutet då vi möter Voldemort. Att döda Cedric var ett ballsy move och är kanske det första stora dödsfallet i serien av en god person då alla som blev förstelnade i Hemligheternas kammare blev helt återställda i slutet och det är nu barnen sepereras från de vuxna, nu har vi död, politik, rättegångar och kåthet. Slutfighten är färglad, men utan ljudeffekterna harde det bara varit  2 stycken personer som står å pekar en stav emot varandra ...   Harry Potter och den flammande bägaren är en underhållande film, lite utdragen men bjuder på mycket action, är lite svag i jämnförelse med de bättre i serien men får 3/5 Guldkameror.

Markus