0

Harry Potter och de vises sten

Harry Potter är en vanlig grabb som bor under sin mosters trappa i ett hem där han verken respekteras eller märks av. Han upplever dock att han är annorlunda som den där gången han snackade med ett orm på tropikariumet. Men han visar sig ha rätt! Efter år av att behandlas som skit så får han ett brev som morbror Vernon gör allt i sin kraft för att undvika Harry från att läsa brevet och går så långt att till och med flytta till en öde fyr mitt ute i havet. Men brevets ansändare vill verkligen att Harry ska läsa det och skickar den gigantiska mannen Hagrid till fyren för att hämta Harry och berätta för honom att Harry egentligen är en trollkarl! Snabbare än du hinner säga ” vingardium leviosa” så är Harry och hans nya vän Hagrid i ett skumt område där alla är häxor för att fixa material till trollkarlsskolan Hogwarts dit alla legendariska trollkarlar och häxor gjort sin karriär. Med  trollstav, kappa, och även en uggla till husdjur som får namnet Hedvig ger sig Harry ut på tågresa till Hogwarts tillsammans med sin nya vän Ron Weasley

 "Only problem is, I can't remember what I've forgotten."

På Hogwarts möter Harry alla möjliga skumma typer och saker, en hatt som placerar eleverna i olika elevhem, en mäktig trollkarl vid namn Dumbledore, en framtida rival i Malfoy  och alla hans lustiga lärare. Dumbldedore varnar om den mörka skogen och även att skolåret har en tävling där allt man gör ger poäng till ens elevhus och i årets slut vinner ett hus. Haryr skapar sig mer vänner såsom den svarta ungen, ungen som får skit att explodera hela tiden och Neville, den klantiga fan.  På skolan lär sig Harry allt från trolldrinker, sin hemliga talang att flyga kvast som ger honom en viktig plats i Griffindors quidditch lag, till vad skolans trappor är kapabla till, men även en mörk historia om vem som mördade Harrys riktiga föräldrar och att mördaren har agenter överallt, till och med på skolan. Potter tillsammans med Ron och deras nya vän Hermione, en liten plugghäst till tjej ger sig ut på ett farligt uppdrag för att ta reda på vad som göms under skolan men med monster, lärare och skvallerbyttor runt omkring så blir jakten på den försvunna stenen (ser ni vad jag gjorde?) en resa med många vägstopp. Är den mystiske läraren Professor Snape lika rutten som han verkar? Vem släppte lös trollet i källaren som orsakar mer skada än en tjur i en juvelbutik? Kommer Harry få sig en läxa i vänskap?

 "He will not be going, I tell you! We swore when we took him in we'd put a stop to all this rubbish"

Ah yes, Filmfett gör äntligen Harry Potter filmer, ett fenomen som tog världen med storm och varenda jäkel känner till, är vi fans? Ja fan, men inte hardcore fans. Harry Potter och de vises sten är en jävligt bra introduktion till serien, världen och karaktärerna och sätter upp många story lines som vi komma se i senare filmer, förutom 1, de vises sten i sig nämns endast i den sista filmen (dödsrelikerna räknar vi som 1 för stunden) och snackas endast som en av relikerna. Är det något Harry Potter filmerna gör bra (förutom skådespelet) så är det seriens lore, den är för jävla spännande, men mer om det sen, nu snackar vi om skådespelarna! Storbrittaniens skådespelar elit medverkar i Harry Potter, Alan Rickman, Maggie Smith, Warwick Davis, Richard Griffith,  John Cleese, John Hurt, med alla dessa talanger har jag än en gång endast en sak att ge filmen skit för, Rik Mayall som Peeves har tagits bort helt ur filmen, till och med från extra materialet, vilket suger tte mycket, det hade kunnat bli en mer poäng om Mayall fått vara med och kan anses som seriens största tabbe. Effekterna är bra...för sin tid, vissa ser fortfarande bra ut, men trollet t.ex ser så jäkla fejk ut på äldre dagar. Qouidish matchen är som i alla andra filmer för lång men uthållig för att vara första gången. Full av nostalgi, bra skådisar, en intressant historia för tidsåldrarna så är den första Harry Potter filmen en magisk upplevelse som barn i alla åldrar borde få uppleva. Harry Potter och de vises sten får 4/5 Guldkameror.

Markus