0

Der Golem wie er in die Welt kam

En mörk natt står Rabbi Löw (ibland stavad Loew) och inspekterar stjärnorna med sin kikare. Utav stjärnorna får han en spådom om att deras by svävar i fara och tillsammans med sin lärjeunge marcherar de till högste rabbi för att varna. De samlar stades älsdstar för att be till Jehova. Det visar sig att hotet är kejsaren själv som endast tycker judar är skit och att de utför mörk magi och de planerar att sparka ut judarna ur ghettot de alla lever i. Kejsaren skickar en riddare med dessa order men denna riddare faller för Löws dotter, men hon dejtar Löws lärjeunge. Löw börjar pilla med lera för att skapa en varelse som ska kunna försvara judarna.

EN vanlig reaktion när du är kommer in för att vara fylle chaffis på en fest där alla är fulla

Varelsen tar form av en man och för att aktiveras sätter Löw en davids stjärna som en på och av knapp och en själ från den judiska anden Astaroth vars krafter nu är Löws att bestämma över. Med ett stycke paper ger Löw order blir Löws tjärnare. Löw visar sedan upp sin skapelse inför kejsarens hov och det slutar med att Golem räddar alla efter att taket kollapsar. Löws assistent hittar då sin flickvän/Löws dotter i otukt med riddaren från innan och beordrar då Golem att gå på ett morduppdrag vilket slutar med att Golem går bärsärk och kan inte stoppas. Kommer Löws skapelse förgöra staden? Kommer han stoppas?

 en snubbe i med ansikte lika stelt som en sten lyckas endå har mer personlighet än en review av Robin

Efter Metropolis och The General är Der Golem min favorit stumfilm, visst Nosferatu är den jag sett mest men Der Golem bjuder på lite mera. Sminket på Golem är mycket bra för den tiden och han ser verkligen ut som att vara gjord av lera. Tydligen ska denna film vara lite antisemetisk? Vilket jag inte ser, det är baserat på en gammal Tjekisk legend om en rabbi som bygger en Golem för att skydda Prag från fiender och i denna film gör Rabbi Loew samma sak......han försöker rädda byn men det blir fel, isåfall är ju antiseminism värre idag om man kollar på t.ex Family Guy där judar ses som nördiga fegisar som inte är bra på sport, det har till och med blivit en stereotyp. Ghetto settet som byggts är jäkligt najs och kan mätas med samma stamina som The Cabinet of Dr. Callgari som tillsammans med denna film sägs vara skräckfilmens föregångare. Dock saknar denna det mästerliga slutet som Dr. Calgari eller sådana märkvärdiga byggnader som Calgari idag är ihågkommen för. Ett tips som inget har med reviewn att göra, spela episk musik, i mitt fall E.S Posthumus, vilket gör filmen mycket mer episkt och man missar ingenting. Der Golem är en kuslig liten film och en bra filmatisering utav de Tjeckiska legenden den bygger på och är den bästa Golem filmen...vi behöver verkligen fler filmer om Golem som monster, det finns en skara, men de är antigen B som satan eller ickeexisterande. Der Golem får 3.5 Guldkameror utav 5. Den är Public domain så varenda jäkel kan se den vart som helst.

Markus