0

Airport

Airport serien är en filmserie oå 4 delar som är allra mest känd för att vara filmerna Airplane är en parodi utav. Och det är typ allt, det är basen till en av världens roligaste filmer någonsin....så givetvis tar vi oss en titt på denna multi nominerade filmserie vars majoritet hamnade i Razzie handboken för mest underhållande sämsta filmer.

 "When you get to be older, there isn't a lot left to be frightened of."

Filmen börjar I en stor snöstorm till vad som later som rena rama bond låten och snö orsakar problem för flygplan och dess piloter som då ett plan fastnar under en landnig. Mitt i dramat möter vi Mel Bakersfeld vars jobb gör hans fru riktigt förbannad då jobbet konsumerar all hans familjetid och när han väl är hemma är han bara sur över sitt jobb. Det visar sig att snöstormen är en rejäl storm så han ringer sin kompanjon Joe som också dissar sin fru för att bidra med sin expertis. Det är inte bara Mels jobb och kärleksliv som ställer till det, hans systers man är en en uppblåst babian med stort ego spelat jävligt bra utav Dean Martin som han även bedrar med en flygvärdinna. På annat håll (ja filmen hoppas jätte mycket mellan olika historier) så ser vi en man hålla på att bygga en hemagjord bomb, men problemet är att lite senare ser vi denna man borda planet som Dean Martins karaktär ska flyga tillsammans med resten av flera av de karaktärer vi lärt känna under filmens gång.

 "I'll be back in time if I have to pull that plane out with my teeth!"

Trots att de hus som ligger nära flygplatsen hotar att stämma om fler plan flyger över deras hem lyfter planet 707 till Rom på högsta chefens order trots ovädret och det faktim att de redan har ett plan som fastnat i snö som fortfarande inte rört sig en milimeter. Kommer alla på planet sprängas? Kommer de slänga av den äldre fripassageraren?  Kommer de få ut det andra planet ur snödrivan? Kommer Mel och gänget rädda dagen?

 "They don't call them emergencies anymore. They call them Patronis."

Produktionsvärdet är rätt najs fakitkst, det är en film som ser jävligt bra ut och det är fullt av både bra och legendariska skådisar i rollistan såsom den rätt nyligen framlidna George Kennedy vars död gav mig idén till att ta mig igenom hela serien, så se dessa små reviewer som en liten tribut....kanske hade varit bättre att reviewa nakna pistolen serien istället... Detta är en sån där film där det finns massor av karaktärer att hålla reda å¨så jag har bara tagit med det viktigaste i beskrivningen ovanför och vissa historier är bättre än andra men ingen story som verkligen sticker ut, det är mest privata draman men vissa konflikter som är helt onödiga tar på tok för mycket tid och har ingen större inverkan på filmen, såsom tanten som lurat flygbolaget på flera resor, det leder knappast någonstanns och är längre än en kortfilm. Filmens första halva är fan lika intressant som att vänta på en flygplats men det blir en aning mer spännande när planet väl lyfter. Jag gillar verkligen hur negativ alla passagerare är, det visar verkligen hur tröttsamt jobbet som flygvärdinna kan vara, det är därför jag alltid försöker vara en mönsterpassagerare vid varje flyg trots det lilla missödet som nästan förstörde min resa mellan Texas och Oregon den där gången.... HUR SOM HELST, filmen är på tok för lång och mycket utdragen men var nominerad för 10 oscars priser men vann endast 1 för bästa kvinnliga skådis i en biroll, och njaaah jämnfört med Patton, Joe och TORA TORA TORA! och Mash som också var nominerade är denna jäkligt lackluster framtills den sista halvitmmen typ vilket tycärr inte räddar filmen, som får 2,5/5 Guldkameror. Airplane likheterna är svaga, men man ser verkligen vart Airplane skaparna fick mycket idéer från men det är nästa film som står för det mesta Airplane gjorde narr av.

Markus