0

10 Cloverfield Lane

Medans Markus glor på Håriga Potter så kör jag igång 10 Cloverfield Lane, en sleeper hit från tidigt i år.
 
"Crazy is building your ark after the flood has already come."
 
Michelle råkar ut för en bilolycka och när hon vaknar ligger hon i en bunker. Här träffar hon Howard, en äldre karl som påstår att världen håller på att gå under och att hans välutrustade bunker har räddat hennes liv. Michelle träffar snart även en annan kille i bunkern, Emmet, som bröt armen när han tvingade sig själv in i bunkern. Enligt både Howard och Emmet så är faran ovan yta väldigt sann. Men Michelle tror att Howard håller båda som gisslan för oanade anledningar.
 
 
Vem tusan litar man på i filmen? Nej, det är frågan med störst frågetecken. Howard är en instabil individ och John Goodman är nog en av de starkaste prestationerna jag sett i år. Den scenen som gav mig mest gåshud är när han blir hotfull under en oskyldig lek, där han andas tungt, väsande och slänger ut vass, rapp dialog som får alla att vilja krypa under sängen.
 
 
Med detta sagt så är filmen inte perfekt. Den är lite seg ibland, vilket är en del av filmens stämning och karaktärerna utöver Howard är inte så imponerande. Michelle och Emmet är lite tråkiga. Och sista akten är sådär.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin