0

Shaft

Det var väl fan på tiden att vi här på filmfett reviewar Shaft! Den största blaxplotation filmen någonsin och som var banbrytande för afro cinema och afroamerikanska skådespelare. För att be om ursäkt så kör vi hela trilogin på raken, visst är vi snälla här på filmfett?

 who dat cool ass reviewer that's a cooler cat than Robin "MARKUS!" who dat funky fly with a stajl so rad "Markus again" He has got the biggest damn... "SHUT YO MOUTH" just talkin bout Markus " we can dig it"

John Shaft ären riktigt cool typ, han lunkar runt LA till funkig musik spelad av den legendariske Isaac Heys på daglig bas. Shaft är omtyckt och känd i hela området och jobbar som privat detektiv. Men en dag när Shaft hos sin vanliga skoputs kille får han veta att 2 snubbar varit ute och sökt efter honom och de dyker upp än en gång när han lämnar stället och frågar honom om varför så många bröder möts uppe i Harlem men Shaft snackar bort sig och går vidare hem till sig där 2 skurkar väntar på honom, en av dem slänger han ut genom fönstret och utpressar den andre om varför de är där. Tydligen har Bumpy skickat efter honom, Bumpy är en av de värsta ganstersara i staden och han är i behov av Shafts hjälp då hans dotter blivit kidnappad. Bumby och Shaft möts och bestämmer en deal. Shaft ger sig då ut i Harlem och frågar runt efter ledtrådar i området.

”Where you going Shaft?” ”To get laid, where you going boy?”

Men innan några brott kan bekämpas åker Shaft hem till sin suger mama och pökar en snabbis, sen bär det av till skurkjakt. Shaft fick namnet på en rival till Bumpy men det visar sig att Shaft och gänget är del av ett större spel då rivalens bros hittas döda och en skytt är spårlöst borta. Shaft bestämmer sig för att undersöka mordförsöket de båda nyss överlevt och går raka vägen till sina snut polare för att få information och får veta att ett stort gängkrig är på intåg, svart mot vit.

"Don't let your mouth get your ass in trouble."

Efter att Sweet Sweetback baaaadaaasss ssssong gjorde stor succé blev den nästan som bortglömd efter Shaft stormade biografer och blev en av de största kult filmer och en av de filmer som inspirerade fler afroamerikaner att ta sig in i filmindustrin och Shaft inflytande syns fortfarande idag i filmer såsom Black Dynamite. Efter Shaft kom filmer som Superfly och The Mack som alla handlade om coola typer med funkigt soundtrack som gav den vite mannen på käften efter han kränkt en broder på något sätt.Jag älskar 70-tals pluröet, lay some on me brotha, he a bad motherfucker och så vidare.Richard Roundtree är störtskön i rollen som John Shaft och hur j’vla outbildade eller ovetande om Afroamerikaner med repliker såsom ” What aret hese folkes doing?” eller ”All your friends walking around with guns like these?, det är som om de vita i film aldrig riktigt pratat med en afroamerikan förut. Scenen då Bumpy, en ökänd gangster bryter ihop över sin dotters kidnappning är faktiskt jävligt sorlig, I never thought a grown man could cry like that. Shaft var nominerad för en Oscar för bästa musik och den är jävligt bra, hela filmen är bra, inget gigantiskt mästerverk men en underhållande film om tjuv och polis i Harlem. Shaft får 3/5 Guldkameror, tyvärr tycker jag den är rätt seg vissa stunder, det hela bygger upp till ett episkt klimax men vägen dit är inte lika spännande. Shaft nojjan levde vidare i USA ett tag, länge nog att få 2 uppföljare, men hur är dem?

Markus