0

Off Screen

En man vid namn Joe kommer in I en stor byggnad och hotar vakterna vid entrén att han hare n bomb I sin väska och skickar sedan ut alla andra ur byggnaden. Han varnar hela byggnaden och ringer tv kanaler för att uppmärksamma händelserna och frågar säkerhetsvakten snällt om han får prata med Mr. Wesselink, chefen för Philips, men han finns inte i byggnaden….han är i byggnaden bredvid….John har tagit fel byggnad som gisslan. De har nämligen flyttat och ett nytt kompani har tagit över denna byggnad. Vi får en Flashback och ser hur hans chef ger honom mindre arbetstimmar då John böjar närma sig pensionsåldern, han jobbar som busschaufför där han inte får mycket respekt vare sig från sina chefer eller kunder. Vi skickas tillbaka till gisslandramat som pågår i nutid  når John äntligen polisen och begär att han får Philips chef Wesselink på luren eller att komma till byggnaden han är i. Varför är han så besatt av Philips? Jo en gång så hjälpte John en kvinna som arbetade åt Philips hushållsaparat avdelning och hon börjar tala skit om bredbilds tv och John håller med om att dessa dyra tv aparater är ett bedrägeri.

 Jag vet inte om denna karaktär är en karikatyr av Philips CEO Gerard Kleisterlee, men det ser så ut

Philips-kvinnan anmäler dock John då hon känner sig attackerad och John förlorar då sin runda till någon annan. Under en annan busstur hittar John en portfölj som sammanträffande nog tillhör chefen över Philips, Mr. Wesselink och denna portfölj innehåller massa dokument över en fruktansvärd plan att hjärntvätta alla med bredbilds tv aparater, en sådan som John har hemma hos sig. Han tar sig till Philips för att lämna tillbaka väskan till Wessenlink och de båda tar lunch men märker att Wessenlink gömmer något och har en hemlig agenda, John tror att Wessenlink glömde väskan på bussen med flit för att John skulle hitta den. Kommer Johns kidnappningsdrama sluta i katastrof? Kommer han godta en tjänst som Mr. Wesselink erbjudit honom eller kommer han dö på kuppen?

En vanlig reaktion på missnöjda Philips produktägare...

Det bästa med filmen är att den faktiskt bygger på riktiga händelser, där en man skulle ta eljätten Philips men råkade försätta fel byggnad i ett kidnappningsdrama.  Jan Declair är underbar i rollen som Joe, den snälla kidnapparen med en poäng till sin kidnappnng, att hjälpa omvärlden , är han mentalt sjuk? Är han bara gubbsjuk? Eller är han smartast i hela filmen? Ja ingen vet men hade jag sett denna film innna jag gjort filmfett listan hade troligen John Voerman fått en plats nånstans. Scenen då John ringer sitt unga barnbarn och hennes enda svar är ”hej då ring inte igen” är bland det sorligaste jag sett denna månad, och jag har sett Robins försök att lyckas på en stand up klubb. Filmen har sega stunder ja, men det är inte riktigt någon trög film, de små ledtrådar som släpps då och då angående Philips hemliga agenda är underhållande och John är en bra karaktär, djup, smart och endå smått patetisk. Liknelserna mellan Off Screen och Halloween 3 är många, en ond chef för ett sort företag som använder tv aparater som vapen och är först vänner med hjälten, som misstänker att chefen har något lurt på gång och visar sig ha rätt och blir då rival/fiende mot deras respektive chef-karaktärer. ”Skurkens” briljanta plan är smartare än Albert Einstein på ADHD medicin och filmen i helhet är mycket bra. Off Screen får 4/5 Guldkameror.

 

 

Markus

 

Off Screen