0

Dust Devil

Richard Stanley (Hardware, samt dokumentären The Otherworld) är en av de mest unika regissörer som finns. Men tack vare att Hollywood sabbade hans drömproject i remaken av The Island of Dr. Moreau, så har han gett upp sina Hollywood-drömmar och gör nästan enbart dokumentärer och kortfilmer. Dust Devil är hans andra långfilm, efter Hardware.
Främlingen spelas av Robert Burke, som medverkade som Robocop i trean. Här är han djävulskt bra!
 
En märklig främling i cowboy-kläder vandrar i Syd-Afrikas öken och plockas upp av en kvinna. Samma kväll har dom sex, varpå han knäcker hennes nacke och tänder eld på huset. Kommisarien Ben undersöker huset och upptäcker att främlingen gjort målningar av hennes blodiga lik som klär väggar och tak. Enligt byns shaman så handlar det inte om en vanlig människa, utan främlingen är något från "andra sidan".
 
Den trevliga bruden Wendy flyr från sin våldsamma man och råkar plocka upp denna främling. Ovetandes om vad han gjort och vem han faktiskt är.
Ben har återkommande mardrömmar om att något är väldigt fel.
 
Dust Devil är en roadtrip med mycket mystik och grym musik av Simon Boswell. Fotot påminner om en musikvideo, men är mer logiskt än Hardware. Den filmen må vara snygg som fan, men ibland utan motivation, tillskillnad från Dust Devil. Efter ritualmordet svävar kameran som en fågel ovanför det brinnande huset. Allt känns hopplöst och som om vi stirrar in i något väldigt främmande.
Richard vet hur han skapar intressanta kvinnliga rollfigurer. Wendy är stenhård!
 
Den varianten jag såg är förmodligen klippt, men jag märkte ingen större skillnad. Storyn vandrar på med hjälp av en berättarröst och den ger kalla kårar genom hela upplevelsen. Dust Devil är lite seg ibland, men ytterst spännande även om den inte är lika bra som Hardware. Med andra ord: hittar ni någon av filmerna så tveka inte att köpa dom! Det är värt varenda öre!
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin