0

Retroactive

James Bulushi kan ibland ha en tendens att överspela värre än när Joel var "sjuk", hade åkt "ambulans" eller "opererats för infektion i tarmen". Han hade tillochmed arrangerat så att läkarna skulle ge honom ett nummer från sjukuset. Allt för att jag skulle komma dit med blommor och choklad. Not gonna play that game, mister!
 
Här spelar James en äkta snuskhummer vid namn Frank som plockar upp Karen i ödemarken i Texas. Karen hoppas att åkturen blir utan konsekvenser, men Frank visar tendenser till ett dominant beteende och hans fru Rayanne är på bristningsgränsen. Frank blir vansinnig, hamnar i bråk med sin fru, dödar henne och jagar Karen till en militärbas. Väl där träffar hon en uppfinnare och råkar springa på hans uppfinning som tar henne tillbaka 20 minuter i tiden. Nu när hon sitter i bilen får hon ytterligare en chans att stoppa Frank från att bli upprörd och rädda Rayanne.
 
Retroactive fungerar lite som en tickande bomb. Franks svajjande humör sätter både honom, Rayanne, en familj på semester, en polis, en mackägare och Karens liv på spel. Filmen lyckas använda tidshopp och använda enastående spännande dueller för att bygga upp explosioner och faror. Och ödemarken i Texas är perfekt för coola stunts och pistolfighter. Och alla delar, inklusive uppfinnaren får ha en stark del i dramat och delar relationer och konsekvenser spelar sig väl.
 
Till filmens kvalitet finns det snygga vinklar och en snygg, klart yta som ligger över de snygga bilderna. Ibland är filmen i ofokus, men det kan vägas upp md det vackra bildspråket och den svettiga stämning som scenerna i bilen kan framkalla, då man vet vad Frank är beredd att göra för att få sin vilja genom.
 
Summan av kardemumman: Retroactive är lite av en hidden gem.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin