0

Filmfett TOP 100 listan. 4-2

4.        Alex De Large (Clockwork Orange)

De som inte visste…Alex är 14 år och smartare än stephen Hawking vid den åldern, han älskar Beethoven och får en sådan lust att gå ut och våldta, slå ner och råna till Beethovens ljuva toner med sina polare. Tyvärr (?) hinner verkligheten ikapp honom och han hamnar på finkan. Han lyckas fejka sig till gott beteende. Detta leder till den berömda scenen då han blir tvångshanterad till att se på övervåld och sex men flippar när de använder Beethovens musik till de hemska bilderna, vad gör de då? De gör honom så gott som allergisk mot beethovens musik och våld. De har skapat den perfekta medborgaren, våld och brott äcklar honom men hans gamla demoner hinner ikapp honom och snart ligger han på sjukan. Alex berömda stirrande i början av filmen låter oss alla veta att denna karaktär kommer endast vara problem i resten av filmen och Malcolm McDowell gör sin livs roll i detta mästerverk.
"It had been a wonderful evening and what I needed now to give it the perfect ending was a bit of the old Ludwig van"
 
 

3.        Harry Powell (Night of the hunter)

Det som är värst med Harry Powell är att han är så bra på att övertyga. Publiken sitter och nästan skriker mot skärmen ”Han mördade er far/man” mot skärmen när han kommer hem till en familj och är världens trevligaste man. Hela byn älskar honom men själv sitter man i avsky och nästan hatar honom för man vet hur slaskig han egentligen är. Men bakom stängda dörrar är han läskigare än många skräckikoner tillsammans, speciellt så som han hotar barnen. Ja sättet han besegras på är rätt lamt men resan dit är bland de mörkaste och läskigaste filmer någonsin. Mysteriet spoilas i den svenska översättningen men för den (mig då asså) som inte visste den svenska titeln var det en överaskning att veta att det Harry sökte var mitt framför ögonen på honom hela tiden.

 "She'll not be back. I reckon I'm safe in promising you that."
 
 
 

2.        Tuco (The Good, the Bad and the Ugly)

Dollar trilogins sista del behövde inte bli mer uppspelad då resten av serien är ett magnum opus av western filmer. Så typiskt Sergio Leone att spela sitt trumpkort till sist, Tuco. Eli Wallace 1920-2014 gör en rätt enkel roll, slaskig bandit, till en av de mest intressanta karaktärer i filmhistorien, Tuco är med mest i filmen trots at than inte är hjälten eller skurk, han är skurkaktig ja, men han är mer neutral, han står inte på någons sida, och hans girighet får honom att teama up med en person han först tänkt döda i kall hämnd, och det blir aldrig någon typisk buddy film slut, Tuco eller någon annan karaktär ändras inte utan slutar upp på samma ställe han började, trots att han dels lagt sin girighet åt sidan för att hjälpa soldater spränga en bro men endast för att nå sitt mål. Och en personlighet som man vill klappa till om man hade känt i verkligheten men på film är han magnifik.

 "But if you miss you had better miss very well. Whoever double-crosses me and leaves me alive, he understands nothing about Tuco. Nothing!"
Markus