0

Wax Mask

Året är 1900 och ett italienskt par hittas sönderstyckade i Paris och polisen hittar endast deras dotter vid liv under en säng. Efter en Nightmare on Elm Street liknande titelsekvens förflyttas vi 12 år framåt i tiden och vi möter Luca som är i ett djupt samtal med några bekanta om vad skräck verkligen är och tar sig vatten över huvudet att spendera natten i det nyöppnade vaxmuseumet som fokuserar på att formatera välkända mord scener för 20 Lire endast för att motbevisa sin kompis. Efter att ha spenderat en längre stund i det stängda museet börjar Luca hallucinera och dör av skräck. Boris Volkoff, ägaren av museet visar polisen runt hans mästerverk men han kan inte stanna länge då han ska ha en anställningsintervju med en sökande. Boris faller fort för den arbetssökande Sonia då hon är vackrare än jag vet inte vad. På väg ut träffar hon en journalist som övertalar henne att följa med henne hem.

 Jag börjar märka en klädkod med alla dessa Giallo mördare...

Samtidigt mördas en ung pojke inte långt där ifrån men journalisten är fullt upptagen med att samla ledtrådar om museum mordet och går till Lucas favorit prostituerade kvinna. Sonia börjar jobba på museet men är lite skraj då alla dockor är så verkliga, men vi får veta att Sonia var den lilla flickan från början av filmen. Boris ser Lucas död som ett sätt att tjäna lite snabba cash och fler personer mördas av en mystisk snubbe i  hatt och trenchcoat. Efter att ha läst Journalistens artikel om ett av morden söker hon upp honom och berättar om hur hennes föräldrar mördades på samma vis. De bestämmer sig för att söka upp mördaren tillsammans men ju fler folk som försvinner på gatorna, desto fler vaxfigurer poppar upp på Boris museum.

 "Hasta la Vista Bambino!

Så sent 80-tal var Lucio Fulci äldre än stugan i skogen och sjukare än de franska filmer jag snart kommer reviewa (Hoppas ni gillar hundar som snackar med sina egna snorrar och en kvinna som är kåt på en apa) och Dario som länge varit än konkurrent till Fulci gav honom chansen att regissera en sista film, Fulci kom upp med idén men dog innan dess så Dario fixade någon som skrev klart manuset och slängde det på Sergio Stivaletti, en make up artist och valde själv att producera.  Det är där filmen skiner, filmen är mycket fin att titta på och alla färger skapar en tavla för sig. Vaxmuseet är kusligt men endå vackert uppbyggt med kyrk liknande fönster mellan olika sektioner. Specialeffekterna är snygga, inte förvånande då regissören är rätt känd special effects kille i Italien och har gjort effekter till OPERA och Cemetary Man t.ex. Det är under filmens skräckscener då den verkligen är spännane, visst det är ingen Suspiria men mördaren är rätt kuslig i hans ”doktor mask” och laboratoriet påminner om en gammal Frankenstein film. Men karaktärerna är rätt ointressanta och kärlekshistorian mellan Sonia och Journalisen är framtvingat. I det hela är filmen en rätt mixad historia med en skurk som ser cool ut, men inte så mycket mer. Vincent Price version av House of Wax är en bättre film och den rekommenderar jag mer än denna. Wax Mask får 2/5 Guldkameror.

 Markus