0

Spårlöst Försvunnen

Ett par dagar efter min födelsedag fick jag brev från Robin, i detta kuvert låg det 2 filmer, den ena var X som Robin redan gjort en review på och i den andre lång The Vanishing, eller Spårlöst Försvunnen som den heter på Sverige. X vad rätt go faktiskt, tror jag å Robin delar åsikter om den.

 "To me, to kill is not the worst thing you can imagine. There is more."

Vi ser Keifer Sutherland (ännu en tv snut i en 90-tals thriller, det bådar inte gått då David Caruso var med i den förfärliga Jade) i rollen som Jeff Harriman, en man som älskar sin flickvän Diane (spelad av Sandra Bullock) mycket. Vi ser även Jeff Bridges som  Barney Cousins, en galen man som planerar att kidnappa en person, Träning ger färdighet och Barney övar på olika tekniker  men känner sig inte alls redo att uppfylla sin dröm. Barney har en dotter och fru som han bryr sig om jätte mycket men ingen av dem känner till hans drömmar. Sättet Barney förbereder sig är kul, han skrämmer sin dotter med spindlar och hör nästa dag med sin granne om han hörde en flicka skrika för att se hur ljudsäkert det är, smart kille. På andrahåll åker Jeff och Diane på semester och får motorstopp, de får tag i lite bensin men måste stanna i nästa stad för att fylla på mer. Deras väg korsas med Barney som äntligen får det perfekta tillfället att kidnappa en tjej, hans offer blir Diane.

" I don't need a gun. Your obsession is my weapon."

3 år passerar och Jeff jobbar hårt för att hitta sin flickvän i staden där hon försvann. Han blir vän med en tjej som jobbar på en restaurang och innan du vet ordet av flyttar de in tillsammans och Jeff verkar ha kommit över Diane. Men när ett bokförlag vill att Jeff ska skriva en bok om försvinnandet måste han tänka med plånboken istället med huvudet. Jeffs nya fru märker att Jeff börjar bli besatt av Dianes försvinnande och det går så långt att Diane ställer ett ultimatim mellan henne eller Jeffs jakt på sanningen. Just när han bestämt sig för att sluta så börjar han få massa sjuka papperslappar från Barney för att jävlas med honom. Det skumma slutar inte där utan Barney går så långt till att gå hem till Jeff och erbjuda honom passargerassätet för en biltur där Jeff ska få veta allting som hänt, eller har Barney några fler planer i sin jackficka?

 "Then you'll want to listen. Or the answer will slip right by you."

Jag har inte sett den originella Vanishing utan endast denna remake av den originella nederländska filmen av George Sluizer som Kubrick verkligen gillade, han tyckte den var bättre än hans egna Shinning å de båda har tydligen haft samtal om editing, kul onödig trivia. Sluizer står även bakom denna remake, lite grann som Michael Haneke och hans Funny Games filmer. 90-tals thriller filmer är verkligen inte något jag är sugen på, men de har en slags charm jag inte kan beskriva, sättet de är filmade på och kvalitén på majoriteten jag sett, det är något alldeles extra, kanske bara är nostalgi från då man själv var skitunge å såg på ”filmer för vuxna” med pappa (jag har en thriller jag endast minns någonting om att de har någon kroppsdel i en frysbox de försöker hålla hemlig och att en kvinna ramlar ner i en hiss å dör, ringer det någon klocka för någon?) och The Vanishing är som t.ex Sliver, Jade, Raising Cain,  den jag nyss snackade om och lite Tandläkaren en av de filmer, handlingen är seriös och musiken är bara mysko. Hjälten är tråkig men Jeff Bridges som skurk är underhållande men allt jag ser är bara the Dude om han startat nytt liv och velat ta hämnd på kvinnor istället. Hans sätt att umgås med sin dotter är lite små kusligt med tanke på vad han döljer under filmens gång och hans sätt att tilltala hjälten i dramat är lite grann som Robin Williams i Insomnia. The Vanishing bjuder inte riktigt på något nytt men är en ganska underhållande och smått spännande film med bra skådisar och skön musik. The Vanishing får 2.5/5 guldkameror.

 Markus