0

Maniac

I New York bor Frank Zito, en vanlig snubbe som bor I en lägenhet, full av skyltdockor som har hår utav äkta kvinnor. Frank är en serie mördare som samlar på kvinnors hjässor. Det börjar med ett sött par på stranden men tyvärr är Frank i närheten vilket endast betyder en sak… ikväll dör unga människor.  I sin lägenheten som Frank har fyllt med dockor, skyldockor, levande ljus och en minneslund till sin döda mor. Hans mor var grym och prostituerad men Frank saknar henne endå och hennes död har lämnat djupa sår som Frank endast kan fylla med att döda prostituerade och sedan sno deras hårbotten. Frank har inre dialoger med sig själv medans han pyntar sitt hem med kroppsdelar. Under den första akten så ser vi Frank gå runt och mörda par och prostituerade för att sedan vara hemma och spikar fast sitt pris på skyltdockorna.
Today on O-faces we'd rather forget, Frank Spinell gives us a great face, wow, would we like to forget we ever saw this, thanks Mr. Spinell, next up, Robin from Filmett....

En dag i parken möter Frank en vacker kvinna vid namn Anna spelad av Caroline Munro och de påbörjar en romans lite senare i filmen. Vad Anna inte vet är att Frank spenderar sin fritid med att vara pervers och läskig som fan med skyltdockor och mörda folk såsom en sjuksköterska som läst om Franks mord i tidningen.  Men med Anna är han som helt annan person, lugn, snäll och har mer karisma än ett lamm. Trots att Anna kanske är det Frank sökt genom hela livet så kan han inte glömma sin lille hobby. Efter att ha tagit Anna till sin mors grav så tar filmen en rejäl U-sväng och Anna är nu numero uno på Franks att mörda lista.
Alice ångrar att hon frågade sin pojkvän att hjälpa henne med håret

Joe Spinell (mest känd från Rocky, Taxi Driver & Godfather 2) skiner i huvudrollen som Frank, en kuslig jävel. Det bästa med filmen är atmosfären då Franks hus är bland de kusligaste lägenheter man kan föreställa sig och den är baserad på den lilla lägenheten som är med i Beck filmen Mannen på taket. Maniac är regisserad av samma man som gav oss Maniac Cop trilogin, Bill Lustig och då Maniac Cop trilogin är bland mina absoluta favorit filmer så är tyvärr Maniac i underläge, den gör saker jävligt bra så som romansen mellan Frank och Anna, man nästan hoppas på att de ska bli ett par under filmens gång men tyvärr Maniac Cop alla dagar. Tom Savinis gore effekter är fina, speciellt den han själv spelar en slaskig typ som får sitt huvud sönderpangat av Frank från ingenstans. Musiken är rätt najs, men kunde ha varit mycket bättre, om de gått med original låten Maniac utav Michael Sambello som senare användes i filmen Flashdance och blev en stor hit, nej seriös den låten skrevs för denna film och var mycket mer brutal i början tills den skrevs om för att passa Flashdance bättre. Maniac är också känd för att vara en av 3 filmer filmkritikern Gene Siskel fick nog av och lämna biografen efter en halvtimma och gav filmen 0 poäng. Siskel var inte den enda som denna rulle blev för mycket för utan i hela USA vart den smutskastad som gore och stor moral panik uppstod vart den en togs upp, men den hamnade aldrig på Video Nasty Listan vilket gör denna filmen till den enda Amerikanska i detta tema som inte var med på den, men absolut en av de mest ökända våldsfilmer. Maniac får 4/5 Guldkameror. Det är även filmens stjärna som stått för manuset och det skulle ha blivit en uppföljare om inte Spinell hade dött innan, det finns till och med några klipp som cirkulerar runt på nätet. Spinell och Munro hade båda roller i en annan liknande skräckfilm, Last Horror Movie.
Markus