0

Last Action Hero

Jack Slater är en äkta actionhjälte.Han kickar mer röv än de flesta, till coola och ofta udda one-liners. Han spelas av Arnold Schwarzenegger och har varit med i många filmer. När den unga Danny får tag på en magisk bio-biljett åker han in i bioduken och hamnar själv i en Jack Slater-film. Danny försöker övertala Jack att allt är på film. Alla telefonnummer börjar på 555 i filmer och poliser dör en vecka innan pensionen. Detta råkar Jacks nya ärkefiende höra och han gör allt för att komma in i verkligheten.
 
Med spännande actionsekvenser, oväntat skarp självironi och bra karaktärer så borde filmen fungerat bättre på bion. Men tyvärr blev den inte så poppis som den borde ha blivit. I en film där man leker med filmreferenser och drar självklara skämt om filmens logik, bör väl detta inte ens vara möjligt?
 
Men Last Action Hero är lite väl lång. I filmens andra halva förändras reglerna lite och det avslutar stämningen till en vis del. Inte en stämningsdödande sekvens, men det blir bara opassande i universumet. Trots detta har vi häftiga bilar, väldigt roliga cameos av både skådisar och rollkaraktärer ur andra filmer, samt en förbannad chef som Slater får stå ut med. Chefen vrålar mer än Joel gjorde när jag och Markus ifrågasatte hur intelligent Interstellar verkligen var. Ordet "hipster" sades en gång för mycket och jag fick åka till lasarettet för operation i ändtarmen då jag sket på mig.
Stallone som Terminator?!
Filmen gjordes av John McTiernan som låg bakom Die Hard och Predator. Det är ju askul att se denna actionmästare slå till stort med lite skämt om industrin.
 
Filmen får 3 av 5 guldkameror och är värd att kolla upp. Den har åldrats med värdighet, som ett fint vin.
 
Robin