0

Bela Lugosi Meets a Brooklyn Gorilla

Kanske den mest kända filmen denna tema vecka, Bela Lugosi, den legendariska skräckskådisen ställs här emot 2 look alikes av den berömda duon Jerry Lewis och Dean Martin och knasigheter står på menyn i denna ökända kalkonrulle.

 "You know, someday I'm gonna let you fry in your own grease!"

2 män ligger utslagna i djungeln på en öde ö och infödingar för dem till sin by där häxdoktorn vill döda dem men den sexiga hövdings dottern övertalar sin far att skona deras liv och raka dem. Infödingarna kan tydligen läsa engelska så de lär sig männens Duke och Sammys namn och då vaknar de upp och är inte minst chockerade utan mer förvirrade…Duke ialla fall, Sammy förlorar ingen tid att vara irriterande och efter knappast 5 sekunder förstör han hela filmen. Duke och Sammy var på g till Guam men trilla ur planet och överlevde på bär och sånt.  Hövdingen ställer till med fest och Sammy och hövdings dottern blir genast betuttade medans en större kvinna blir betuttad i Sammy som han givitvis inte gillar…  Han drar även skämt som ingen skrattar åt, ungefär som filmens publik..

 "Don't mind my friend. He has a one-syllable brain."

Hövdings dottern berättar om en galen doktorn som bor på ön som kanske kan hjälpa dem med att komma hem. Doktorn heter Dr. Zabor och Sammy känner igen honom från Dracula filmen i ett meta skämt. Dr. Zabor har hela huset fullt av Schimpanser som han experimenterar på då han experimenterar med evolution. Doktorn är lite små sotis på Dukes förhållande med hövdings dottern så han förvandlar Duke till en gorilla och låser in honom. Nu är det upp till Jar Jar Binks att rädda honom. 

 Bela Lugosi är trött på alla jävla apor på filmfett, han tänker inte ens märka av dem längre

De båda looksaliken heter Sammy Petrillo och Duke Mitchell som spelar sig själva gjorde inte mycket efter denna film, dels för att Jerry Lewis nästan stämde Petrillo för plagiat. Petrillo drev en nattklubb där de båda parodierade den mer berömda duon men det var även på denna klubb Richard pryor fick sin start så lite gott kom det ur denna film. Denna film var en av de sista filmer Bela Lugosi gjorde innan han startade en allians med Ed Wood och man ser verkligen att Bela inge mår bra utan är mer ett vrak, men han har själv sagt att han ville testa att göra komedi filmer så denna film var något han själv frågat efter.Nog med historia nu, hur är filmen?....skit…vad förväntade du dig? Skådespelarna är dynga, stockfootage används för att visa djur som troligen inte ens var vid liv när det nya materialet filmades och infödingarna framställs på ett stereotypiskt sätt. Idén om att Duke Mitchell förvandlas till gorilla och måste göra charader för att hans irriterande kompanjon. Jag är inte det största fan av Jerry Lewis men jämnfört mot den mycket irriterande Petrillo och infödingsspråket är bland de värsta påhittade språk jag hört. Hade inte Sammy Petrillo varit så jävla irriterande hade filmen bara varit seg, inte så jävla dålig. Men det finns lite rolig aphumor men det räddar filmen inte alls…oh gud vad jag avskyr Sammy Petrillos skådespel i den här filmen.. Bela Lugosi Meets a Brooklyn Gorilla får 0.5/5 Guldkameror kanske 2/5 om inte Sammy Petrillo haft en så stor roll.

 Markus
 
 
En fin intervju med Sammy Petrillo om Bela Lugosi och filmen