0

Bay of Blood

 
En äldre dam i rullstol glider runt i sitt hem en mörk kväll men blir plötsligt attackerad och strypt till döds av sin egna man som är trött på att hon lever och vill ha hennes pengar, han lämnar en självmordslapp vid hennes kropp. Men mannen råkar ut för ett bakhåll och blir huggen till döds av en osedd karaktär och släpad ut till sjön. En slaskig fastighetsförsäljare vid namn Frank diskuterar med sin älskare att ta över tantens herrgård. Frank var i maskopi med tantens man och åker för att söka upp honom helt ovetande att han också är död men han åker till sin stuga där de stämt träff. Samtidigt disskuterar några grannar i området till tantens sjö om att det kan ha varit mord men den ena är misstänksamt säker på att det var självmord. Men detta är ju en slasher film så helt plötsligt får vi följa 4 unga, dumma kåta ungdomar som är ute på resa och hamnar vid sjön nära platsen där Frank ska möta tantens man.
En av scenerna Fredag den 13nde stal

Paul, en av männen som argumenterade om självmord/mord teorin är gift med en spåkvinna som bara förespår att något ont är på gång att hända och hon har rätt då de 4 ungdomarna är ute och simmar dyker tantens mans lik upp efter att ha spenderat 2 veckor på sjö botten och flyr i panik rätt in i mördarens grepp (aka stora krok). Resten av ungdomarna får också smaka på den osedde mördarens vrede precis som spåkvinnan förutspått, men ju fler människor som dyker upp, destå fler människor går för att undersöka stället, och mördaren visar inga tecken på att lugna ner sig och tar gärna emot nya gäster med blodiga vapen, och Frank är nästa person att ta sig till huset.
"But, man isn't an insect, my dear Simon. We have centuries of civilization behind us, you know."

Man kan ju inte snacka giallo filmer utan att nämna Mario Bava och förra året fick hans fantastiska Blood and Blac Lace sin stund  i rampljuset här i Filmfett och medans den har gett stor påverkan på Giallo genren sägs Bay of Blood ha gjort stor påverkan på slasher film överlag och var med på Total Films lista över de 50 bästa skräckisarna någonsin. Dario Argento älskade den och Christopher Lee hatade den. Denna film är så jäkla bra gjord, kvalitén, gore effekterna, det är helt enkelt en Bava skräckis och till och med ungdomarna som endast är där som offer är faktiskt bra karaktärer, de har kul med varandra och det känns naturligt istället för det stela ”roliga” ungdomar i slashers brukar ha annars. Bay of Blood har för övrigt ett slags rekord då den är känd under fler titlar än någon annan film med typ 50 titlar. Med en mix av små roliga stunder blandade med suspense, till thriller och skräck är Bay of Blood en mycket bra skräckrulle och dels sevärd bara för sin plats i skräck historiens …..historia, och för den skräck intresserade då Fredag den 13nde 2 stal 2 scener direkt ur den. Bay of Blood är en av Bavas bästa filmer, men personligen föredrar jag Blood and Black Lace bättre men Bay of Blood är en hel hög med skräck och kul i sin egna rätt. Bay of Blood får 4/5 Guldkameror.
Markus