0

Spectre

Temat är tillbaka...tillfälligt igen...
MI6 ligger i trubbel och en ny, mystisk chef vill lägga ner 00-agenterna och ersätta dom med ett övervakningssystem. M är skeptisk och avskedar Bond efter att hans förra uppdrag gick lite snett, då han riskerade flera civilas liv. Men Bond har ett syfte till sitt förra uppdrag. Ett löfte till den gamla M-chefen. Detta löftet leder honom mot en terrorstyrka, kallad Spectre.
Ledaren är Dracula och trivs med att bo i rum utan ljus. Eller så är han bakis.
 
Innan jag börjar såga sönder filmen kan jag börja med det som är bra. För Spectre har sina nagelbitande stunder. Som när ett jaktplan dyker ner bland bilfordon i en biljakt i Alperna. Eller när kameran panorerar i den grymt häftiga öppnings-sekvensen, som kan gå till historien som en av de bästa entagnings-scener som finns (fast Hardboiled lär vara bäst på det territoriumet ett bra tag till).
 
Från att tidigare blivit torterad både fysiskt och mentalt i både Casino Royal och Skyfall, så blir Bond en superhjälte. Han klättrar ut ur ett brinnande flygplan utan någon synlig skada, svett eller skadade kläder. Han slåss mot en stor tjock jävel på ett tåg och mår tillräckligt bra för att landa donnan efteråt. Dessutom är denna tåg-fight-sekvens helt onödig och bokstavligen talat taget ur ingenstans. Skulle inte den nya Bond vara en modernare agent?
Vi åker från miljö till miljö. Utan någon rimlig förklaring till varför.
 
Skyfall fungerade kanon då den filmen hade ett eget tema och ett eget liv, något som gjorde att hela filmen fungerade som en iskall thriller. Spectre har inget eget liv, olyckligtvis. Skurken och Spectre som liga har inga som helst ambitioner och skurkens ursprung är bara tamt. Silvas ursprung ur Skyfall satte alla bitarna på plats kring varför han genomförde ett självmordsuppdrag. Han hade inget att förlora. Här verkar Spectre bara finnas utan ett syfte. Och deras "domedagsvapen" är inte bara en kopia av Skynet utan även en referens till Captain America: Winter Soldier. I Winter Soldier finns det SCHIELDS onda nya chef, hans sidekicks, hans supervapen och Hydra som ligger bakom allt. Ni kommer se samma saker här. Att låna från andra filmer är bra, men här känns det som en dålig utgång.
 
Men Markus verkar tycka om Spectre och jag är säker på att många av er gör detsamma. Men för min del får filmen 2 av 5 guldkameror.
 
Robin