0

Sleepless Night

#JesuisParis
 

Som jag nämnde i En Iskall Jävel reviewn så introducerade Taken filmerna en subgenre inom actiongenren om fädrar som räddar sina barn från knarkare, onda män eller från en tråkig dag i skolan (Den har inte kommit ut än, men jag jobbar på den) och Sleepless Night är en liknande film, fast den stora skillnaden är att den är fantastisk och en film man kan se flera gånger om.

 Is that another gun in your pocket or are you fnding this as erotic as I?

Vincent är en polis i Frankrike med kopplingar till den undrevälden. Han och en polis kollega deltar i en drog-heist som slutar med att han blir svårt skuren men han kommer över en stor påse kokain. Vincent är frånskild och bor ensam med sin son och de kommer inte väl överens då sonen hellre vill bo hos sin mor och hennes nya pojkvän då Vincent alltid kommer hem sent efter jobbet. Vincent blir kallad till platsen där drog-heisten ägde rum för att göra polisarbete men möter där en känd snut  Lacombe som ger snutar dåligt rykte då han tror att många snutar begår brott på sin fritid. Sedan ringer Vincents ex in honom då sonen Thomas skolkat från skolan och Julia tror han blivit kidnappad. Skitsnack tänker Vincent men han får ett telefon samtal utav José Marciano som ringer från Thomas mobil, José är stadens högste knark kung och då Vincent har en stor påse av hans kokain i sin närvaro är José beredd att göra ett byte som ska äga rum på Josés nattklubb.

 Action scenerna är helt seriöst bland de bästa jag har sett, Robin håller inte med om detta men han diggade endå filmen sa han.

Vincent åker dit och gömmer kokainet på toaletten sedan går han till Josés kontor där han möter en journalist som jobbar åt Lacombe som jagat ledtrådar till drog-heisten och misstänker nu Vincent. Journalisten gör det svårare för Vincent då hon hittar kokainet och gömmer det på dam toan för att sedan kalla Lacombe dit. Med kokainet i fientliga händer måste Vincent slå sig igenom både vakter, poliser, kockar och gäster för att få tillbaka kokainet vilket är det enda sättet att få tillbaka det enda han har att leva för, sin son. Vincent får en plan och levererar en väska full av kokain till José Marciano…men har Vincent rent mjöl i påsen? Kommer Vincent överleva denna sömnlösa natt? Kommer rättvisan visa sitt fula tryne för filmens skurkar?

 This is bullshit, I could be home watching Panik i Byn instead of being here...

Det var länge sedan en modern action film gjorde mig så uppumpad och gav mig en sådan adrenalin kick, Sleepless Night är en av de bästa actionrullarna detta decennium! Dess premiss är likt Taken, pappa ger sig ut för att rädda sitt barn från håriga, tjocka kungar i den undre världen men gör det så mycket bättre på alla nivåer. Dialogen är smart, spänningen på topp hela tiden trots när ingenting särskilt viktigt pågår och skådespeleriet är näst intill perfekt, Det är bara Thomas som är lite nybörjare på det men han är ung och håller masken ialla fall så låt gå. Majoriteten av filmen utspelar sig på nattklubben och det får detta trånga område att vara en hel värld inom sig själv, varje rum en fristad samt visar en trolig bild av olagligheterna som utspelar sig bakom stängda dörrar på en nattklubb. Historien är som sagt jäkligt simpel men Sleepless Night gör något nytt med det och är ständigt spännande och en av de rullar jag rekommenderar mest till folk idag när vi snackar action filmer, tyvärr tappar folk intresset när man säger att den är fransk vilket är förjävligt, det finns textning på filmer för en anledning… Sleepless Night är ett äventyr jag sett många gånger och kommer se flera gånger till och jag ger denna grymma film fullpackad på action nog för att vara bakis i ett halvår hela 5/5 Guldkameror. Tyvärr jobbar man nu i USA på att göra en Hollywood remake av filmen som jag verkligen inte kommer suga då det kommer kasta smuts på Sleepless Nights goda namn.

 Markus