0

Něco z Alenky

Gillar du kaniner? INTE EFTER DENNA FILMEN!!!! Denna version av Alice i Underlandet från Tjeckoslovakien är bland den läskigaste barnfilmen med en kanin med saxar som slaktar halva underlandet och slår nästan ihjäl stackars Alice vid flera tillfällen.
"Alice thought to herself 'Now you will see a film... made for children... perhaps..."
Alice och hennes,,,mor? Sitter vid vattnet och Alice är världens sämsta på att kasta macka, men vad ska man göra när ens mamma sitter och läser en bok hela jävla dagen lång? Hon börjar berätta en historia om hur hon en dag satt på vinden och leker med sina dockor. Helt plötsligt börjar den uppstoppade kaninen som sitter i en glasbur röra på sig och från ingenstans klär han på sig gammaldags kläder, bryter sig ur sin bur och ger sig av mot underlandet. I vanliga fall är ingången till underlandet ett kanin hål, i denna version är det en byrålåda mitt i ingenstans. Varför Alice följer med denna helvetes skapelse ner i lådan är en bra fråga men Alice hamnar i Underlandet där hon än en gång hittar haren (denna gång äter han en skål av sågspån..) Ju längre in i Underlandet Alice följer kaninen ju fler udda saker hittar hon, såsom bläck vilket förvandlar henne till en liten docka så att hon kan följa efter kaninen i de trånga utrymmena och hon kan bli stor igen tack vare en speciell kaka.
Troligen filmhistoriens läskigaste kanindjur, och ett av de läskigaste däggdjur i filmhistorien
 
Efter att ha bokstavligt gråtit en sjö av tårar klättrar en råtta upp på hennes huvud och bygger upp samt tänder en brasa, efter det blir hon inlåst i ett dockhus där kaninen bor och låser honom ute, då summonar han sin arme av djur skelett (Alice dödar till och med en av dem) och när hon flytt undan de brutala skeletten går hon in i ett rum där strumpor hoppar runt och en av dem odlar ögon och mun. Denna strumpa är filmens version av Catapillar som var med i boken om Alice. Alice går vidare och hittar huset där ett barn gråter för att sedan förvandlas till en gris och efter denna händelse springer hon raka vägen in i bokens mest kända kapitel, tépartyt med Mad Hatter och March Hare. Men historien är långt från slut då hon har Queen of hearts och hennes besatthet av att hugga huvudet av folk, ett jobb hennes tjärnar kanin gärna gör åt henne.

"But, I nearly forgot... you must... close your eyes... otherwise... you won't see anything."
Vad många kan tycka är störande är att så fort det ska vara någon dialog bryts filmen och man får en close up på Alice läppar och hon säger något kort för att sedan klippa tillbaka till filmen, lite störande men man överlever. På vinden finns det mycket olika ting och allting är levande, och med Alice fantasi börjar hon göra en version av Alice i Underlandet av allt hon ser, på denna vind finns dock många skelettdelar av djur och ja, även de kommer till liv. Den vita haren i filmen är bland de läskigaste filmskurkar då den sprättar upp sig själv så sågspån trillar ut konstant, bevarar sitt ur inom sitt skin och springer runt med saxar och mördar alla andra karaktärer såsom Mad Hatter eller match Hare för att inte glömma bort delen då han kastar saker på stackars Alice. Den enda musiken i filmen är lite i början resten av allt som hörs är Alice röst då och då och ljud från de saker som sker i filmen, en trädocka rör sig, då hörs det knak, stegen och rörelser är det enda ljud vi får höra för det mesta och filmen är i helhet en mycket tyst film. Endast den första boken om Alice filmatiseras i denna version föresten så förväntade du dig Jabberwockyn, valrossen och snickaren och Tweedledum & Tweedledee finns de inte med då de dök upp i Through the looking-Glass. Haren och alla varelser såsom The Catapillar (i denna filmen är han en levande strumpa) och Mad Hatter (en trädocka) är stop motion och det är här filmen skiner, för en som älskar stop motion (ala Mig) är det en fröjd för ögonen att se så väl animerade karaktärer och även läskiga då det verkligen är riktiga djur skallar och skelett de animerat för att göra denna film till en oförglömlig version av Lewis Carolls saga, många kan tycka att den är tråkig då den är så tyst men jag väljer hellre denna tjeckoslovakiska produktion över Tim Burtons förfärliga miljon produktion vilken dag som helst. Trots att Alice är menad mest för barn är den på tok för läskig för barn med sin psykopatiska kanin som löper amok med en sax. Něco z Alenky får 4/5 Guldkameror då den är en underhållande film, mycket fint filmat och en helt ny tappning av en berömd saga. Vi har sett Underlandet som något vackert och varje version försöker förbrylla tittaren på sitt egna sätt, här är en film som tar en berömd saga och kör sitt eget race, skit i att förbrylla här är en färgglad historia utan några färger alls och läskiga varelser, inte fascinerande.
Markus