0

Grand Theft Auto

En dag var jag ute och gick, tittar in I den gamla filmbutiken som jag saknar och där gjorde jag årets upptäckt, en film med titel Grand Theft Auto. För de som inte vet (alla känner dock till det) så finns det en spel serie som heter GTA(kort för Grand Theft Auto) och dessa spel ÄR FUCKING FANTASTISKA! OMG I LÖVE GTA! Och här trodde jag det var en film version av spelet, men vid närmare inspektion såg jag att denna GTA-film kom ut 1970 och att Roger Corman satt i producent stolen och att detta var den första filmen kritiskt hyllade Ron Howard stod bakom kameran för efter att spenderat sin barndom och ungdom framför tv kameror.
"”Lady you’re sick…but I love ya!”
Sam och Paula är unga och stört kära, de bestämmer sig för att gifta sig Las Vegas. Problemet är att Paula är ett rikemans barn och Sam är en vanlig student från underklassen. Paulas pappa ska försöka bli guvernör och har lovat bort Paulas hand till en viss Collins, en rik och framgångsrik yngling. Paula rymmer hemifrån och tillsammans med Sam påbörjar de en road trip mot Las Vegas gör att gifta sig. När Collins får höra nyheterna om vad Paula gjort tar han upp jakten. Paulas föräldrar påbörjar också en jakt efter deras dotter och hennes pappa tar till sina mäktiga kontakter till sin hjälp. Fler och fler personer tar upp jakten efter Collins erbjuder en stor belöning över radion till den som kan rädda henne från Sam. Som om inte detta räckte har nu även Collins 25 000 dollar på sitt huvud efter hans mor vill ha honom tillbaka. Kommer kärleken att övervinna allt? Kommer våra turturduvor nå Las Vegas?  Kommer de någonsin behöva stanna för att tanka? Endas Grand Theft Auto filmen har svaren!
"Couldn't wait could you? Mister Ever-hard!"
GTA är resultatet av att Ron Howard ville stå bakom kameran för en gångs skull, han gjorde en deal med kungen av B-rullar, Roger Corman att om han var med i Cormans Eat My Dust där Howard hade huvudrollen. Howard var fortfarande en känd skådis efter sina många tv shower såsom Andy Griffith Show och happy Days samt filmen American Graffitti.  GTA filmen är lite grann som It’s a Mad Mad Mad Mad mad World eller Rat Race med många karaktärer i jakt på samma mål. Enda stora skillnaden är väl att målet i denna film är människor på ständigt rörande fot. Inte lika cool och underhållande som Death Race 2000, inte lika rolig som Mad Mad Mad Mad World, men denne är medelmåtta. En kul Carsploitation (en filmgenre som oftast handlar om biljakter som den tidigare reviewade Duell). Är bilar din smak men trött på Fast and the Furious rullar där det endast är muskel knuttar och heta b-rudar i rollerna? Se en film om vanliga, gamla såsom unga bilister i äldre bilar och inte dagens fin polerade vrålåk. Ron Howard är rätt seg i sin roll, hans karaktär är som tagen ur en 50-tals James Dean film och denna film släpptes 1977, det är nästan 80-tal och han är på håret att säga ” Aw schucks” eller ”jee whits”, han passar inte in i en film från 70-talet. Underhållande, inte minnesvärd men har ett par coola bilscener och kraschar men det är kul att se en av världens mest lyckade filmregissörer som yngling i hans första regisserade film. Grand Theft Auto får 2.5/5 guldkameror.
Markus