0

En Iskall Jävel

Ingvar har hamnat i fel sällskap, ett gäng drog langande gangsters mördar honom då de tror att han gjort något han inte gjort. Ingvars pappa Nils, en äldre man som plogar vägarna i en liten norsk by och han är väl omtyckt i den lilla hålan då han till och med vunnit ”årets person” priset. Nils får höra nyheterna om Ingvar och åker direkt till sjukhuset i Oslo. Polisen tror att Ingvar dog av en överdos men Nils rånekar att Ingvar aldrig tagit droger. Polisen tänker släppa fallet då de inte misstänker att något brott ligger bakom Ingvars död. helt förstörd försöker Nils ta livet av sig genom att skjuta sig själv på jobbet men i ett sammanträffande kommer en av Nils jobbar kompisar, Finn och berättar att Ingvar omedvetet levererat kokain som fattar ett kilo (En påse Finn inte trodde att någon skulle märka av) och att han vet när och var nästa leverans ska ske. Nils får veta om en viss Jappe som Finn haft kontakt med så Nils åker raka vägen till Jappe och slår ihjäl han och får ytligare info om en viss Ronaldo.

 Ibland känns filmen lite som Fargo, utan några skämt. Mest på grund av miljlön

Ronaldos dagar är räknade  då Nils hittar honom lätt och sätter en kula i skallen på honom. Gängets ledare, Greven blir mer och mer pressad då någon galning springer runt och mördar hans män och en exfru som retar gallfeber på honom. Greven tror att det är den serbiska maffiabossen Papa som ligger bakom alla dödsfall.  Nils får information av sin bror angående Greven och hur han och Serberna gjort upp affärer och brosan avråder Nils från att ge sig efter Greven. Nils ger sig dock endå inte för Nils är fast besluten på att döda Greven och få bort alla droger från gatan. Kan en hitman vid namn Kinesen vara lösningen? Eller svaret på mer problem? Kommer Serberna attackera och föra ett jävla liv med sig? Kan Nils Dickman ta ner både den Norska och Serbiska maffian helt själv?

 There's been a murder, jaaaaah

Efter Taken har det kommit ut många filmer om fädrar som ska rädda sina barn. Vi hade den sketna Taken trilogin, den fantastiska Sleepless Night och så denna är bara några av denna ”kidnappa” genre. För den som kollar på Game of Thrones kan man se ett annat välbekant ansikte, Kristofer Hivju somspelar vildingen Tormund Giantsbane i serien, i denna film spelar han ett av Nils gangster offer. En Iskall Jävel är en go nordisk rulle och en av de bättre svenska filmerna och en bra omväxling från alla jävla Beck och Johan Falk filmer som SF skiter ut varje år. En Iskall Jävel är rätt seg men är bättre än Taken 2 OCH 3 tillsammans (de var slitdåliga) och Greven är en bra skurk, inget speciellt men är rolig då och då. Stellan Skarsgård är …Stellan Skarsgård, han låter som Skarsgård och går som Skarsgård,  en bra skådis men här verkar det inte som han anstränger sig, utan mest lär sig replikerna, yttrar dem och går vidare. En Iskall Jävel får 2/5 Guldkameror. Fint filmat, fin cinematagrofi, en story som gjorts många gånger förut, till och med bättre, men också sämre så denna är rätt medioker men ge mig denna över SFs jävla polis dramas vilken dag som helst.

 Markus