0

Cool World

Året är 1945 och vi befinner oss i Las Vegas. Frank återvänder från kriget hem till sin mammas hus  och visar stolt upp henne sin nya motorcykel och mammans enda väjning är at than ska vara försiktig. Frank vill ta med mamman på en åktur. De båda njuter av åkturen men en fyllekörare krockar rätt in i dem vilket leder till att mamman dör. När han undersöks av läkare teleporteras han till en värld där allt är täcknat då en galen doktor skulle teleportera sig själv till Franks värld. Frank introduceras till Cool World.

 "Holly Would if Holly Could"

År 1992 ser vi en serie täcknare som är besatt av sin egna tecknade figur vid namn Holly Would, Jack som tecknaren heter slungas också in i Cool World. Han landar rätt i en nattklubb där alla dräglar över Holly Would men Holly Would har många fans inklusive en stor lila snubbe vid namn Sparks. Frank lever fortfarande i Cool World och har inte åldrats en dag samt försörjer sig som snut, Holly försöker ha sex med en riktig person så hon själv kan bli riktig, det är därför hon har skickat över Jack till Cool World och försöker förföra honom. Frank får höra detta och med sin för att ingripa innan Holly gör något dumt. På krogen varnar Frank Jack om att sex mellan seriefigurer och människor är olagligt och utan att blinka skickas Jack tillbaka hem till sin värld. Frank är dock inte världens bästa snut då han själv bryter mot den enda lagen Cool World har och har en tecknad älskarinna men de har aldrig nuppat.  Holly lurar Jack till sitt sovrum och gökar. Då förvandlas Holly från pinuppa till Kim Bassinger. Hollys planer har planer att hoppa över till den mänskliga världen men detta kan förgöra både våran värld och Cool World då det rubbar balansen i kosmos eller nått.

 "You screwed us all... for a piece of ass?"

Cool World är hitils Ralph Bakshis sista film  då han förtidspensionerade sig som ett slag mot datoranimering och dels för att han fick nog av alla jävla Hollywood producenter som ändrade eller tvingade honom att ändra sina filmer (vem som helst skulle förtidspensionera sig) och det gick så långt att Ralph Bakshi slog till en producent vilket nästan ledde till att Bakshi blev avskedad och stämd, ingenting hände dock vad jag vet.. Cool World är lite anti Who Framed Roger Rabbit då Toon Town är ljust, glatt men fullt av kaos, Cool World är mörk, slaskig och även kaosaktig men bortom räddning. Musiken är bra och animeringen är as najs, det är ju en Ralph Bakshi endå, och nästan hela tiden är det små detaljer i varje bildruta som har nått litet.  Brad Pitt är typ allergisk mot att visa känslor, hur han blev en stor kändis är bortom min fattning och att ha han som huvudkaraktär är segt som då t.ex han ser sin mor död på vägen, det ser mer ut som han kommit 5 minuter försent för att få frukost på McDonalds än förlorat sin närmsta släkting. Handlingsmässigt är filmen inte så värst lockande, men kaoset som konstant är närvarande är fantastiskt underhållande, allt cartoon violence är helt taget ur en gammal kortfilm och designen på det tecknade landet är mycket episkt. Tyvärr är handlingen lite rutten och det kan bli lite för mycket stohej ibland och Brad Pitt som huvudkaraktär är nästan like känslolös som en sten. Cool World får 2.5/5 Guldkameror. Den är medelmåtta, men Fritz the Cat, Heavy Traffic och några av Ralph Bakshis andra filmer är bättre, men han har också gjort sämre.

Markus