0

Violent Cop

Takeshi Kitano är en man med många talanger och en av Japans största kändisar. Han har varit med i allt från japanska game showar till att haft ett eget videospel där man först skiljer sig från sin fru(allternativt slår ner henne och dina barn) för att sedan spela bort dina besparingar och sist åka på skattjakt. År 1989 fick Takeshi chansen att göra en film. Violent Cop var först tänkt att vara en komedi men då Takeshi ville establisera sig som en seriös actor blev filmen en brutal historia om korrupta snutar.

 Come with me if you want to SHANAE BAKA!! (Se, lite japanska kan man!)

En kväll slår ett gäng ungar ner en hemlös man och åker skrattandes därifrån. Detektiv Azuma följer efter en av dem hem och går in i hans rum och slår ner grabben, sedan hotar han honom om att om han och hans vänner inte går till polisen nästa dag och erkänner vad de gjort så kommer han tillbaka. Den enda personen Azuma verkar vara riktigt snäll mot är sin syster Akari,  . Men det är inte bara Azuma som spelar fult, hans närmaste kompis, Iwaki gör affärer med droglangare och dessa droger flyter runt bland polismännen Azuma jobbar med. Azuma får i uppgift av högasta chefen att undersöka vart drogerna kommer ifrån. Azuma och hans partner, Kikushi åker runt i staden och Kikushi blir äcklad av Azumas hårdhänta sätt att slipa rättvisa.

 "So what's your line of work?"  "We sell guns by mail-order."

Efter Azuma fått info om en droglangare ger sig han och en trupp av för att hämta in honom, men han slår ner alla hans medarbetare, inkl. Amoto (en av Azumas poliskollegor) såhårt att han dör. I ett misslyckat försök att fånga skurken hämtar Azuma bilen och mejar ner honom efter en lång jakt. Efter jakten går Azuma och Kikushi till en bar som är känd som ett drogparadis där (efter en 7 helvetes utredningscen) erkänner klubbägaren att det är Iwaki som sålt dem drogerna. När poliserna gått ringer klubbägaren till drogkungen som begär att Iwaki tar permanent tjänsteledigt och åker på en evigsemester till himlen. Som hämnd för Azumas hårdhänta utredning kidnappar också gänget den personen som betyder mest för han, hans syster. Nu tar Azuma lagen helt i egna händer och huvuden kommer rulla!

 "Does he look dead to you, idiot?!"

Eftersom censuren i japan inte är lika stela som den amerikanska med våldet får vi sådana våldsamma och groteska kanonrullar som Tokyo Gore Police, Grotesque och Machine Girl. Violent Cop slår på käften och ger dig sedan fingret med sitt våld och detta tack vare att Kitano ställde ett veto innan han gjorde filmen för filmbolaget ” tona upp våldet i filmen eller så går jag hem”. Violent Cop är först och främst inspirerad av Dirty Harry filmerna, samma filmer som inspirerade den italienska filmgenren Poliziotteschi, och det är just vad Violent Cop känns som. Med jazzmusik som filmusik och en huvudkaraktär som bryter varje regel i regelboken och en envis polischef och främst nybörjar snuten som siktar på en lång karriär men är allt för mesig för att vara lika tuff som den äldre och mer erfarna partnern. Med ett sötsurt slut som sedan leder till ett brutalt slut ingenstans. Intressanta karaktärer, aldrig en tråkig stund och mycket våld garanterar en underhållande filmupplevelse och det är just vad Violent Cop är. 4/5 guldkameror.

 Markus