0

The Adventures of Barry McKenzie

1960, ett dystert årtionde för Australien, demonstrationer mot Vietnam kriget varje dag, Australiens ungdom var bortom kontroll och majoriteten var hippies. Som om inte det räckte hade Australien ingen vidare film kultur och censuren var värre än då Robin får utegångsförbud. Allting ändrades dock när Australien bytte kulturminister och tillsammans med deras premiärminister (oh vad jag är dålig på att komma ihåg namn ibland) infördes R-ratings! Sedan kom det ut en hel hög av sex komedier, våldsamma actionrullar såsom Mad max filmerna, och skräck med mycket blod. En av de allra första filmer som kom ut under R-ratingen och som satte hjulet i snurr för framtida sex komedier var The Adventures of Barry McKenzie.

En ung australiensk man vid namn Barry McKenzie åker på resa till Storbritannien tillsammans med sin faster Edna (senare känd som karaktären Dame Edna, yepp det är denna film kult figuren Dame Edna kommer ifrån!). Flyget går problemfritt men det är när han väl hamnar i Storbritannien måste han betala en hel hög cash då hans taxfree inköp går över gränsen (Hans inköp består mest av öl). Barry visar sig vara en stereotypisk australiensare vars attityd och språk är på tok för mycket för de stela britterna. Barry möter sin gamla kompis från hemlandet, Curly. De 2 unga männen går till en krog där en reklam snubbe kommer upp till dem och erbjuder Barry en roll i hans reklam film. Reklamen är för cigaretter där Barry får ragg av sin sexiga medstjärna men när det vankar för älskog så dyker filmregissören upp och länger ut honom.

 "Don't come the raw prawn with me!"

Tillsammans med sin faster åker Barry till ett fint hus där husets ägare försöker para ihop Barry med deras dotter då de tror han är rik men han blir skrämd av parets inneboende, en krigsveteran som gör McKenzie nervös. Men under en stor fest han är bjuden på för att gå på dejt med dottern hittar han en australiensk krog precis vid sidan om men när dotterns föräldrar får höra att de inte pökat  blir de sura på honom för att de vill gifta bort henne till en rik man. Efter att ha blivit attackerad av den galna tanten rymmer han ut i vildmarken där han möter ett gäng hippies. Vart kommer Barry Mckenzie hamna härnäst? Hur mycket ligger arvet han ska få av sin avlidne fader? Kommer Barry kvadda hela England helt själv?

Ozsplotation är ett ämne vi här på filmfett varit och petat på förut med inslag såsom Patrick, Razorback och Howling 3 men det var när jag hörde att de skulle göra en ny Mad Max film jag blev mer intresserad av ämnet och började med att se igenom Mad Max trilogin såsom den var, sedan skaffade jag mig dokumentären Not Quite Hollywood där de introducerade mig för en helt ny värld. Nu när Mad Max Fury Road har haft premiär och oh fy fan vilken episk film det var! Hitils ett av årets bästa och endast kingsmen. Mad Max Fury Road får helt klart en 5/5 guldkameror (En fullständig review kommer såsmåningom)men vad får The Adventures of Barry Mckenzie? The Adventures of Barry Mc Kenzie är en smårolig film, små detaljer är roliga so matt Barry och hans dejt bor I rum 69 I hotellet. Den australienska dialekten är kul men svår att förstå ibland men det är inget problem med flmen, den är charmig. Jag brukar inte vara ett större fan av sexkomedier, Porkys och American pie är filmer som inte längre borde vara relevanta, men det finns de där få filmerna som är underhållande fast de inte är så kända, Barry McKenzie är en sån där film, kul, inget mer. Du lär inte minnas skämten eller få roliga citat att dra för dina vänner såsom Ted (fuck you Robin det är en rolig film) eller ge dig en läxa för livet, utan bara vara underhållande utan några budskap. Barry McKenzie är en australiensk stereotyp placerad utanför sitt element och stereotyper är kul om man har sån humor men den vill även äckla en med spyor eller att slänga in tuttar i en scen bara för att. Idén om en stereotypisk australenare i ett annat land där han skapar problem återanvändes senare till Crocodile Dundee men McKenzie är en typisk stadsbo, medans Dundee är mer en lantmänniska (Paul Hogan var även det första valet till att spela Barry McKensie). Musiken är bra  men för övrigt är det bara en bra komedi men inte hysteriskt rolig. The Adventures of Barry Mc Kenzie får svag 3/5 Guldkameror.

 Markus