0

Astérix & Obélix contre César

Vad fan har Markus nu rökt på? Vad är du, Snut eller? Vi kör de Belgiska/Franska filmversionerna av Asterix och hans vänner. Jag har inte läst mycket Asterix så om jag får namn, story elements och ger dåligt med fakta på länge, ber jag om ursäkt men nu dömer vi filmerna.

Gérard Depardieu som Obelix är den smartaste castingen sedan Själanöd hade Robin som nörd som vägrar festa

Romarna har erövrat hela landet, förutom en liten by. Detritius spelad av Roberto Benigni får i uppdrag att erövra denna lilla by. Invånarna i byn kallas Galler och de har ett speciellt vapen, en magisk trolldryck som gör den som dricker av den superstark. Dryckens skapare, Getafix låter hela byn förutom Obelix att dricka då han trillade i trolldrycks balja som liten och är konstant stark i jämförelse med resten av byn som endast får styrka 10 minuter efter att ha druckit. Miraculix berättar att byn är i fara då Detritius får nys om drycken och vill ha den för sig själv så han kan bli världens härskare. Hans general varnar dock för Obelix och hans kompis, Asterix, som gett han och hans soldater stryk flera gånger. Obelix har en flört i byn i Falbala men Asterix säger att hon är för snygg för honom. En dag kommer en mystik snubbe till byn som säger att han kan spå framtiden och säger att byn kommer få tag i en stor skatt, en skatt som tillhör romarna och med skatten ska Gallerna kunna sparka ut romarna ur deras land. Asterix tror dock inte på spådomar och trollkrafter (fast han dricker en dryck som gör honom superstark…). Det verkar dock som att spågubben hade rätt då nästan dag dyker en arme av romare upp(för att kräva skatt). Asterix och Obelix slår ner hela armen helt själva och byn kommer över romarnas guld.

 Roberto Bengini kan vara lite avtändande men som tur är tar hans general den mesta skadan och står för de komiska stunderna

Asterix tror dock guldet för otur med sig. När Ceasar får höra att allt guld försvunnit skickas Detritus in med en större arme och hotar honom med att om han inte får tillbaks guldet innan nästa fullmåne slängs han åt lejonen. En kväll då gallerna firar att de vunnit över romarna n en gång drogar spåmannen Asterix med mystiska svampar och i sin förvirrade stadie attackerar han Obelix i tron om att han är Ceasar och medans han slåss mot Obelix försvinner spåmannen med skatten. Samtidigt förbereder sig Detritius att kidnappa stadens druid, Getafix under ett hemligt druid möte och med hjälp av druiden ska han störta Ceasar och själv bli kejsare, såvida inte Asterix och Obelix kan stoppa honom.

 "Look - the Man in the Iron Mask!" "Have they written that yet?"

Att ha med Gérard Depardieu som Obelix är nog det smartaste fransmännen gjort sedan luftballongen och Asterix är inte heller dålig. Christian Claiver ser ut och agerar som sin counterpart i serie tidningen Roberto Benigni är inte så dålig i denna och jag blev glatt överaskad då jag bävade att se han i en barnfilm då den senaste barnfilm jag sett han i var Robert benginis Pinocchio. Att detta var Frankrikes dyraste film fram tills uppföljaren verkligen syns då filmsätten är imponerande, men man ser nästan att allt är filmat i en studio. Filmens skämt funkar oftast om man välkomnar dem, vissa kommer inte finna filmen rolig men för mig funkar de, det är en smaksak. Den keltiska musiken som spelas genom hela filmen är fantastisk, och något jag har på mp3n(ja jag använder fortfarande mp3 spelare istället för spotify) och de humoriska fightscenerna är som tagna direkt ur en tecknad film. Special effekterna ser inte så bra ut längre då filmen är 16 år gammal, men de sticker inte ut värre än andra filmer från samma tid. Första Asterix filmen får 3,5/5 guldkameror.

 Markus