0

The 9 lives of Fritz the Cat

Verken Ralph Bakshi eller första filmens producent återvände inte för Felix nästa äventyr. Då den första var något nytt som inspirerade andra att göra sin egen snusk animations film var the 9 Lives blev bara en del av högen. Men är den bra?

 ""Death before dishonor." What an asshole slogan!"

Första Fritz the Cat utspelade sig på 60 talet, 9 lives utspelar sig på 70 talet. Fritz är gift med en tjatig fru, barn och risig lägenhet. Fritz spenderar dagarna hög som ett hus medans hans fru gnäller på allt från att han är lat till att han har liten veke. I en udda sekvens där hans drömmer sig bort fiser han på en soptunna där Juan bor och för att säga förlåt bjuder Felix på lite cannabis hemma hos Juan, där han stöter på Juans syster. Deras älskog blir dock kort då pappan kommer hem och skjuter Fritz med hagel, å vipps så är Fritz tillbaka i verkligheten där han lyssnar på sin frus utskällning. Han drömmer sig bort än en gång å träffar en luffare som tror han är gud. Medans han snackar tänder Fritz en ”fatty” och slänger bort tändstickan som råkar sätta eld på ”Gud” så han brinner upp. Fritz drömmer vidare till de glada dagarna under……Nazi Tyskland… där Fritz tas med byxorna nere….och i säng med 2 kvinnor. Under flykten hamnar han i kö till att bli Hitlers vårdbiträde, och vinner. Det hela slutar med att Hitler våldtar Fritz och precis under våldtäckten slår en bomb ner och spränger bort Hitlers enda pungkula så nu har han inga alls. Och det hela slutar med att Fritz blir skjuten i röven när allierade trupper anfaller

 "This is about the worst life I ever had."

I 4de historien försöker Fritz sälja en använd kondom till en butiksägare som använt på butiksägarens fru och gett henne gonorré vilket leder till ett montage av stock filmer från 30 talet med Fritz inmålat. I 6te historien byter Fritz sin toastol mot en rymdhjälm i en pantaffär. Innan du kan räkna till 9 är han påväg till en rymdraket för att bli uppskjuten till Mars med sin nya rymdhjälm och ett ragg han ragga upp innan han åkte. I nästa fantasi möter han Duke som blev skjuten till döds i första Fritz filmen.  Därefter flyttas handlingen fram i tiden då New Jersey blivit ett eget land under namnet New Africa där de svarta kråkorna styr. New Africa är helt galet och Fritz anklagas för att ha mördat New Africas president och avrättas. I sista fantasin bor Fritz nere i kloakerna där han möter en indisk guru som låter som Borat och en homosexuell djävul.

 "and what have you done for Ralphie(Fritz son)? Other than teach him how to masturbate... and left handed, no less!"

Filmens titel är en skämt då efter första Fritz the cat dödade serieskaparen Robert Crumb Fritz genom att bli huggen i ryggen av sin fru?, i denna film berättas 8 historier då Fritz dör i slutet av nästan alla. Då första filmen fick från punkt A till B genom en plot point är detta precis som i Creepshow, massa historier som slutar och andra börjar. Den 5te historien är bara ett montage som inte ens har Fritz med sålänge utan mest är massa bilder från 30 talet och endast verkar vara där för att få filmen vara längre än 1 timme. När varje historia slutar får man se samma animation av frun skrika på den dagdrömmande Fritz, billigt men något man inte tänker på så mycket. 9 Lives fick ingen X-rating som gjorde första Fritz så kontroversiell är borta och istället finns bara en R-rating och är såklart inte lika grov som den första som kunde komma undan med mycket mer.  Även i första Fritz var alla karaktärer djur, men nu finns även människor som delar universum med dem. Ett stort minus är alla underliga montage, de tar endast tid, ja i första Fritz var det många långa utdragna stunder av folk som snackar gojja men det bidrog till den slaskiga miljön. The 9 Lives of Fritz the Cat är oftast rörig, vissa historier är bättre ä andra. Den är underlägsen i jämförelse med originalet som var vild och galen, denna är lite tamare och kontrollerad vilket är mer populärt för vissa men charmen i Fritz för mig är att se en gammal tecknad film som inte jävlas omkring. 9 lives of Fritz the Cat får 2/5 guldkameror.

Markus
 
R.I.P You Magnificent Bastard