0

Fritz The Cat

Fritz är din alldagliga svensson i USA under 60-talet. Han har ett band med sina vänner och jagar ständigt efter sex å äventyr. En dag spelar hans band i parken för att impa på tjejer men de är mer intresserade av en svart man (som framstår som en blacksvart kråka i filmen) men de gör bort sig genom att vara vita och allmänt dumma i huvudet. Perfekt för Fritz som spelar en plågad själ och drar massa filosofi för dem och får dem att hänga med han hem. Hemma möter de Fritz hyresvärd som har ett drog party med en massa gäster men Fritz är inte ute efter droger han är ute efter att ha en orige i badkaret med de 3 tjejerna han nyss raggat upp, men origén blir kortvarig då drogfestens gäster brakar i och det blir världens mest kaotiska orige jag någonsin sett. Festen avbryts av en duo poliser och Fritz flyr illa kvickt till sin lägenhet där han börjar tala till publiken i eld å lågor….. dessa eld å lågor blir så våldsamma så Fritz bränner ner hela sin lägenhet.

 "I've been up and down the four corners of this big old world. I've seen it all and I've done it all. I've fought many a good man, and I've laid many a good woman."

Hemlös och trött på allt drar han till Harlem där han blir vän med en svartman som diggar Fritz filosofi. Fritz möter en gigantisk kråka som verkligen är sugen på honom och mitt under älskogen får Fritz en revulosinerande idé och predikar sedan på Harlems gator om att de svarta måste göra uppror. Det blir kravaller på Harlems gator, många blir skjutna men Fritz drar vidare med en tjej kompis mitt ut i öknen där han dumpar henne efter motorstopp. Mitt ute i öknen möter han en häst kvinna och en neo nazi kanin med en snygg hoj men de har vänner som planerar att besöka kärnkraftverket med en näve full av dynamit och de vill att Fritz ska offra sig för Amerikas framtid.

 "You don't know nothing about the race problem! You've got to be a crow to know about the race problem!"

Fritz the Cat är en galen, sjuk och otrevlig film med övervåld, en huvudkaraktär som man inte borde gilla då han utnyttjar kvinnor, endast tänker på sig själv och till och med lämnar sin väninna mitt ute i öknen utan bensin. Animationen är mycket fin och Fritz filosofi är välskriven så karaktären är inte helt fel. Han hoppar från plats till plats så det hela känner mer som en antologi film som Creepshow fast med en tecknad katt. Fritz skapare, Robert Crum hatade filmen och gick så långt så att han mördade Fritz i en serie strip för att inga fler filmer skulle göras men woopsie Daisy hans fru hade gett tillstånd om att göra en uppföljare som vi kommer ta härnäst. Ralph Bakshis stil syns verkligen i denna (hans första tecknade film) som vi senare fick se i Coonskin (Den måste jag reviewa någon gång) eller Heavy Traffic som alla har liknande koncept, en udda karaktär i en stad full av slaskiga karaktärer som möter nya personer hela tiden. Fritz är den första X-rated tecknade filmen som byggde vägar åt vulgära tecknade figurer såsom Down and Dirty Duck och som drog ut gränserna om hur vulgärt en tecknad film får vara, Det föddes en helt ny filmgenre som komma kallas Toonsploitation. Tack vare detta anses Fritz the Cat vara en av de viktigaste tecknade filmer någonsin. Som sagt, ful, vulgär och våldsam, Fritz är inte en film man ser när som helst men den är underhållande om man inte tar illa upp. Röst skådisarna inkluderade horor, harlem folk och hippies och som smultronet på glassen är att röstskådisen till Fritz (enligt en intervju) var hög under de flesta dialoger. Fritz The Cat får 3.5/5 guldkameror.

 Markus