0

Ed and His Dead Mother

Ed Chilton är en underlig man. Hans mor dog för ett år sedan och han pratar fortfarande som om hon levde med ”Mamma skulle inte gilla det, mamma är emot sånt”. Ed tog över hennes butik efter att hon dog dit det en dag kommer en underlig man och frågar efter Ed. Mannen kommer från Happy People Corp och heter A.J. Pattle (spelad av John Glover). Pattle säger att han kan återuppliva Eds mor mot 1000 dollar. Dagen därpå knackar Pattle på Ed och hans morbrors dörr och berättar att hans mamma ligger i bagageluckan i hans bil och visar att mammans kropp är för skadad för att återuppleva henne såvida inte priset blir större. Ed går med på det och de 2 männen bestämmer en tid. På kvällen dyker dock Eds granne upp och försöker pöka honom då hon tror det är han som har smygtittat på henne från fönstret (då det var hans morbror) men det är just då Eds döde mor ringer på dörren. Eds mor lever igen.

 "That's when I throw my balls up over my shoulder and charge into the fire!"

Dagen därefter hittar Eds morbror sin syster i kylskåpet och tar det inte för bra och vill veta hur Ed lyckades återuppleva henne. Mer knasigheter sker då en gammal medarbetare vid namn Ron kommer tillbaka till butiken efter att ha suttit i fängelse länge för att ha snott en massa från affären och för att göra saker bättre kommer Ed hem och hittar sin mor död igen på golvet. Då Ed är på väg till doktorn möter han Pattle som berättar att hon inte behöver en doktor utan mera liv så Ed måste betala mer för att ”ladda upp hennes batteri igen”.  Livsmedlet visar sig vara kackerlackor, yepp för att leva måste hon varje natt äta 2 kackerlackor. Eds mor börjar dock bete sig mycket lustigt, helt olikt sitt forna jag, men det värsta är att hon inte bara äter kackerlackor för att leva, utan allt som lever så snart börjar hon jaga hundar till middag. Ed börjar en relation med grann tjejen men med Eds mor ivägen så måste Ed nu välja vilken av sina fruntimmer han vill ha kvar i sitt liv.

 Min reaktion när jag ser hur mycket Robin spammat på bloggen och får mig att se lat ut

Steve Buscemi gör det mesta han är med i underhållande och idén om att göra folk levande igen via ett företag är kul. Trots att Ed and His Dead Mother endast släpptes till en biograf och tjänade 673 dollars växte intresset på VHS och är idag en kult hit. Miriam Margolyes är mycket bra som en tjatig kärring som skulle kunna driva vem som helst till vansinne. Margolyes lär de flesta känna igen som Madam Sprout från Harry Potter serien. Det roligaste är hur vardagligt de behandlar miraklet, en person är tillbaka till livet, de kan leka jesus men de behandlar mamman som en begagnad bil som Ed nyss köpt och ägaren säljer massa delar separat för dyra pengar. Den absurda och udda humorn kanske inte är till allas gillning men för de som gillar underlig humor är den perfekt, de drar inga skämt men handlingen och händelserna kommer från ingenstans och överaskar en konstant. Det tog en kvart för mig att förstå att resten av filmen utspelar sig i en flashback och att den svartvita sekvensen i början är framtiden. Ed And His Dead Mother är underhållande, en kul ”zombie” film som inte visar något gore men med roliga tvistar och missförstånd. Ed & His Dead Mother får 3/5 guldkameror.

 Markus