0

Thunderbirds are go (reupload)

Thunderbirds är en serie om special agenter som utför speciella räddningsuppdrag med 5 speciella skepp.  Serien är värd att notera då det inte finns några skådespelare utan karaktärerna spelas endas av marionetter med kraften att göra ansiktsuttryck via fjärrkontroll. Även trådarna målades så de inte syns. Serien är från 60-talet och historierna är rätt kliché men sevärd endast tekniken med marionetterna (ett par avsnitt ialla fall). Då Storbritannien verkligen älskade serien kom 1966 en film ut med ett dumt namn, Thunderbirds are go…..thunderbirds är gå?.....um, missar jag något? Hur som helst, låt oss se vart Team America fick majoriteten av sitt material att parodiera kom ifrån.

 Laddar upp denna igen för att min förra kopia blev spammad av kommentarer angående pornografiskt innehåll

Har du varit på en flygplats någon gång? Då har du sett början på Thunderbirds Are Go, under hela öppningsscenen får vi se flygplan röra sig hit och dit (på marken) och en snubbe som pratar i megafonen om att det är ett test eller nått. Projektet är ett av det dyraste hitils men det ska sätta Paul Travis, Greg Martin och Newman, Grand och Pierce på Mars yta! På vägen till Mars går någonting fel i maskin rummet och skeppet tappar kontroll. Skeppet kraschar mitt i havet men besättningen tar sig ut levande med en kapsel. Det kommer fram att på skeppet fanns en sabotör som lyckats ta sig ombord och sedan rymt. Rymdprogramet ställer till ett stort möte där det bestäms att nästa uppskjutning ska vaktas av en special styrka, en special styrka vid namn Thunderbirds! En grupp av 5 bröder som alla har ett rymdskepp var vid namn Thunderbird 1-5 (Gordon har dock en ubåt). Denna grupp styrs och finanseras av deras far Jeff Tracy som ger order om att alla 5 bröder ska vakta rymdskeppet under dess nästa färd. Sönerna Scott, Alan. John, Gordon och Virgil åker från familjens privata ö, Tracey Island men deras far har ett hemligt kort i ärmen om sabotören slår till igen, Lady Penelope, en aristokrat som ska gå undercover på ett pressmöte som journalist.

 

Thunderbirds är den mest kända serien filmat med såkallad ” supermarionation” och seriens skapare Gerry Andersson hade gjort 4 serier före (med mycket sämre kvalité, men imponerande för sin tid) och yttligare 3 serier följde i samma anda och teknik, men Thunderbirds är deras mest kända skapelser. Så välkänd att den även fick en skit dålig Hollywood remake utan marionetter och med ungdomar och barn som pluggade skådespel i en bok på ett språk de inte förstod, och så har vi såklart Ben Kingsly som filmens skurk Hood…. med superkrafter…vi ska inte snacka om 2004 filmen, den får 1/5 Guldkameror, skit dålig. Thunderbirds Are Go börjar riktigt segt, introduktionen av karaktärerna är nästan komiskt intryckt som att de först inte hade namn men producenterna halvvägs in i filmen bestämde sig att astronauterna skulle heta olika namn och hastigt dubbade om en scen endast för att trycka in de mest genuina namn man kan komma på. Dockorna är som sagt ett under för sin tid, och ser helt okay ut än idag. De små set som finns är fint byggda de med så visuellt är filmen mycket tillfredställande. Samt att dockornas rörelser ser riktiga ut men det bästa är att man inte ser snörena, endast ett fåtal gånger under hela filmen syns ett snöre eller 2 men filmskaparna har gjort ett bra jobb med att dölja dem. Då och då klipper filmen från dockor till riktiga mänskliga händer då de ska utföra små handlingar så som att plocka upp en telefonlur. Filmen är seg, har inte många stunder och för de som inte sett serien bör man inte se filmen utan att ha sett sagd serie då filmen är en sequel och ger ingen backstory utan riktar in sig på att endast tillfredsställa fans. Thunderbirds Are Go får 2/5 Guldkameror. Rätt låga poäng som beror på seghet och en drömsekvens som tar upp på tok för lång tid vilket gör att Thunderbirds Are Go is a No Go.

 Markus