0

Rasputin, the Mad Monk

Baserad på den episka och verkliga historien om Gregory Rasputin kommer här en av Hammers bästa filmer och ett av Christopher Lees bästa framträdanden som den galne munken som förförde den ryska tsarens fru för sitt egna mål och förförde så många kvinnor med sin gigantiska mandom att han borde ha fått en könssjukdom. Det finns många dokumentärer om Rasputin och hans stordåd men de skiljer sig oftast på fakta och då hans historia är så lång för att berätta i en review får ni gärna spana in denna dokumentär https://www.youtube.com/watch?v=vis2LDQXCF4  . Men vi andra känner nog till han bäst för denna lilla trudilutt - https://www.youtube.com/watch?v=kvDMlk3kSYg

 Started from the bottom

I en by i Ryssland ligger en döende kvinna  i en pub, doktorn säger att hon är bortom räddning men in med stormsteg marscherar en lång hårig man in och begär en öl och då han inte får en öl marscherar den mystiske mannen in och kör en liten ritual och pang så är hon prima igen. Allt Rasputin vill ha som tack är vin! Mycket vin och att ha en fest. På festen förför Rasputin den botade tantens dotter trots att hon ska gifta sig med en annan man, och under älskogen kommer han på dem och vill attackerar Rasputin. Dåligt move då han då hugger handen av killen och nästan våldtar tjejen tills bybona hör hennes skrik och jagar iväg honom. Rasputin hamnar i rätten och berättar att han har gudalika krafter. Han får gå fri och drar sedan till St. Petersburg då han här att det finns go mutta där. På en bar övertalar han en högt uppsatt man att få möta tsar paret då han är på jakt efter pengar och rikedom.

 Now we here

Det visar sig att Rasputin redan mött en av tsarinnans vänninor under förklädnad där Rasputin beordrat henne att be henne om ursäkt för att ha skrattat åt hans dans. Tsarinnan vän söker upp honom och han förför henne lättare än att lägga ett pussel med 2 bitar. Han förtrollar henne sedan att skada den unga Tsaren och sedan säga åt Tsarinnan att skicka efter Rasputin då hon ”hört” om hans stordåd. Hans plan går i verket och snart är han i Tsarens slott och förför även Tsarinnan och får all makt och pengar han någonsin kunnat önska sig, men en grupp adelsmän är medvetna om att Rasputin typ är djävulen han själv och planerar en kväll som ska bli Rasputins sista, men hur lång tid kommer Rasputins död att ta?

 Sir Christopher Lee 1922-2015

Till och börja med, vad jag har förstått så följer filmen de riktiga händelserna nästan felfritt, det är lite namn och karaktärer hit och dit som aldrig existerat eller är på fel plats vid fel tillfälle, och med tanke på de friheter de tog med Dracula och Frankenstein är rätt små ändringar är accepterade. Rasputin The mad Monk är en av Christopher Lees bästa roller, han äger hela filmen och de andra är bara där som motiv eller hinder för honom att gå över med stora steg.  Till och med den riktiga Rasputins dotter sa till Christopher Lee att Lee hade hennes faders ögon och looks  och hans boomande röst gör bara han mer trovärdig i rollen. Då det är en Hammer film är filmsetten mycket fina, speciellt de som utspelar sig i St. Petersburg. De som kan historien vet att Rasputin var jävligt svårdödad, och i Hammer versionen är det nästan lite komiskt, så som Mustafa ur Austin Powers 2. Skådespelet är bra, och i helhet är Rasputin the Mad Monk en av mina favorit filmer ur Hammers bibliotek och som sagt, en av Christopher Lees bästa roller. Rasputin The Mad Monk får 4/5 Guldkameror.

Då var ännu en tema vecka avslutad, tack till de som har läst och låt oss minnas Christopher Lees många filmer och låt dem underhålla oss lika mycket som de har underhållit tidigare generationer och låt oss hoppas de underhåller framtida generationer.

 Markus