0

Executive Koala

Vi ska till det där fantastiska fantasi landet som vissa kallar Japan. I detta land bor Tamura en frånskild försäljare med fin slips och kavaj samt en trevlig personlighet, inte illa för att vara en 179 cm lång koala björn. Filmen börjar med att sjunga Execuitvive Koala sången såklart, sjung med nu https://www.youtube.com/watch?v=39dDBDhAyU0 På vardagarna gör Tamura vanliga kontors grejor som att styra och ställa på sitt jobb vilket oftast leder till att han inte är hemma hos sin fru Yoko allt för ofta.Men Yoko älskar honom mycket och lär sig leva med Tamuras jobb och de pippar de få stunder som de kan. Tamura får i uppgift att åka på affärsresa till Sydkorea för affärer vilket gör han överlycklig, men som vanligt varar hans lycka kortvarigt då 2 detektiver ber om hans närvaro och berättar att Yoko blivit mördad och Tamura är misstänkt. Vi får veta att Tamuras fru varit försvunnen i 3 år och att hans nya flickvän. Dagen därpå agerar alla rädda runt omkring Tamura och de tror också han mördade sin flickvän. Han blir uppeppad av sin chef att fortsätta jobba och detta får Tamura att bli uppeppad och lära sig copa med sin flickväns död.

 ”Tamura comes to Frogtown?”

Tamura går till en psykolog för att få fram saknande delar ur hans minne som kan ge han ledtrådar om vad som hänt henne. Tamura visar en viktig klient till sitt företag Mr. Kim Runt kring japan och de blir båda goda vänner över en flygande ekorre som Kim haft i sin väska hela dagen och för att knyta vänskapsbanden ännu mera lär Kim Tamura om sydkoreansk kampsport. Mitt under leken blir Tamuras ögon rosaröda och Tamura attackerar Kim på riktigt. Kim berättar att han och Tamuras mördade flickvän var älskare innan hon mötte Tamura och att de 2 höll kontakt fram till hennes mord. Efter Kim åkt hem får Tamura hotbrev där det står att hans psykiatriker vet allt och att någon vet att Tamur amördade Yukari. Spänningen stiger då detektiven som har hand om fallet åker till norra Japan till en by och visar bilder på Tamura och lokal befolkningen backar undan och vägrar svara på några frågor. Vad som följer sen är 2 scener där Tamura förvandlar denna thriller till ren skräckfilm,detta leder dock till en av de bästa 4rth wall breaks utanför komedi genren någonsin. Vad i Tamuras liv är verkligt? Vad eller vem är Tamura egentligen?  Var det ha  som mördade sin flickvän och isåfall, kommer han komma undan med det?

"We were all victimized ....by the koala!"

Låter denna filmen flummig? Ta det lugnt! Minoru Kawasaki har gjort många fler i samma anda såsom Calamari Wrestler som handlar om en brottare som förvandlas till en stor bläckfisk! Och Crab Goalkeeper som handlar om en stor krabba som finner sin plats i denna knasiga värld som en målvakt och beskrivs som Forrest Gump, fast med en krabba i huvudrollen. Masken är rolig, den kan ge många ansiktsuttryck men då Tamura får veta att hans flickvän dött ser det hysteriskt roligt ut men han ser ledsen eller arg ut när det kallar till det. Det är många lustiga scener som då de tränar kampsport eller går runt i japan utan att någon bryr sig om att Tamura är en koala (hans chef är en vit kanin och exbiditen i affären är en groda). Det är jävligt bra tvistar i filmen, såsom Kims historia med Yukari och att Tamura skadat Yukari utan att veta om det.

 Executive Koala? more like Executioner Koala!

Tillsammans med karaktären lär vi oss om vad som verkligen har hänt. Många filmer gör detsamma men få lyckas lika väl som Executive Koala vars spänning ligger i samma klass som Shutter Island. Visst shutter Island är bättre men Executive Koala är mycket bra den med. Executive Koala är en knäpp men spännande film med fin rekvisita och ibland skrämmande stunder som påminner om de tidiga (direkt till video) Ju-On filmerna…. Fast med en koala såklart. Executive Koala får 3,5/5 guldkameror.

 Markus

Och javisst fan innan du går! Sov gott.