0

Dracula has Risen from the Grave

Christopher Lee hatade verkligen att spela Dracula då han kände att Hammer inte gjorde rätt av bram Stokers bok och att doalogen var dum men som en riktig kämpe tog han sig igenom fler än de första 2, och detta var hans 3dje endast för att Hammer sa till honom ” jobbar du inte kommer mycket folk att förlora jobb”.

 "Who has done this thing! Tell me who has done this thing!"

Innan han blev nerfrusen i vattnet i slutet av förra filmen mördade Dracula en ung flicka som hittas av en präst i en kyrka…okay. 1 år senare är alla fortfarande rädda för Draculas närvaro så Kyrkoinspektören säger fuck it och beger sig ut till slottet tillsammans med prästen som hittade flickan för ett år sedan. Åska slår ner och den rädda prästen trillar ner från en klippa och börjar blöda, blod som trillar ner i isen nedanför och rinner rätt ner i Draculas mun, och vipps så har Dracula rest sig från graven. Vi har en kille vid namn Paul som är betuttad i fader X dotter. En dag är han hemma på middag hos sin flickväns familj och erkänner att han är ateist vilket får Kyrkoinspektören att flippa sketan och säger åt Paul att han inte kan träffa sin älskade något mer. Dottern är dock Draculas nya byte som hämnd för att hennes pappa förstört Draculas slott genom att boma igen dörren med ett stort kors och ger sig efter henne. Hennes far försöker hjälpa henne men skadas och ber Paul att rädda hans dotter och tillsammans med prästen som återupplivade Dracula teamar de upp för att döda Dracula en gång för alla.

 "Now my revenge is complete."

Början av filmen är helt onödig och gör en bara förvirrad. Kyrkoinspektören tar upp så stort rum i varje scen, det är både fantastiskt och lite irriterande, han är alltid på högsta växel och gasar på none stop i varje scen, han är som en Wrestling stjärna i ringen och hans ring namn borde vara ”Father VoiceFist” för han verbalt slår alla på käften. Resten av karaktärerna är meh…. Vi har hjälten Paul som under filmens gång finner tro och räddar tjejen, han är inte den tråkigaste karaktären i en av dessa filmer och är en av de bättre hjältarna i serien, förutom alla Van Helsings då såklart, ingen slår Peter Cushing i hjälte rollen. Dracula tar så mycket stryk i Dracula Has Risen from the Grave men Lee låter än en gång käkbenen vila då han knappast säger ett ord under filmens gång, än en gång var väl hans dialog för dum. Filmsetten är som vanligt mycket fina, är det någonting Hammer gör riktigt bra är det filmsett och de ser bra ut fortfarande idag. Dracula Has Risen from the Grave är en blodig och religiös film där de troende är de som vinner dagen och ondska får erkänna sig besegrade. Dracula Has Risen From the Grave får 3/5 Guldkameror. Michael Ripper, känd Hammer skådis ger filmens näst bästa ropptappning som den överpositiva café ägaren. Ripper var med enda från börjar och hade stor roll i Quatermass filmerna

 Markus