0

Vuk

Vuk är en Ungersk animerad film om en liten räv vid namn…Vik (i dubbningen)  som bor med sina föräldrar och sina 5 syskon. En dag när Vuks pappa är ute och jagar smyger Vuk med ut då han vill hjälpa till med jakten men blir hemskickad och jakten fortsätter. EN högljud tupp fångar Vuks pappas uppmärksamhet. Vuks pappa överlistar vakthunden och lyckas norpa tuppen tipp middag men på väg hem till lyan hörs skott och en jägare syns. Vuks pappa släpper bytet och springer hem illa kvickt. Jägarens vakthund får dock upp spåret och leder jägaren till lyan. Vuk sprang inte hem direkt utan jagade efter en groda, och när Vuk kommer hem är lyan tom. Som tur är möter Vuk sin farbror som tar hem honom till sig. Vuks nyfikenhet leder honom till kluriga situationer men för att bevisa att Farbrodern inte är sur låter han Vuk hänga med på jakt, men han måste lova att hålla käft.

 AD/HD:  Highway To Hey Look A Squirrel

De kommande 30 minuter är mest bara Vuk och hans farbror möter olika djur och Vuk undrar vad det är medans hans farbror förklarar allt han vet om djuren. De båda kommer till jägarens hus och Vuk får veta att det var han som tog Vuks föräldrar. Vuk utlovar hämnd för sin familj men går snabbt vidare. Åren går och Vuk växer till sig och en sommar smyger Vuk in hos jägaren, mördar hans påfågel och hittar en inburad hon räv, Foxy som tillfångats. Den kvällen ställer Vuk och hans farbror in jakten för att inleda ett räddningsuppdrag för att få ut Foxy då Vuk känner att det är kärlek vid första ögonblicket.

 "Am I stupid, Karak?" Yes and you're adopted as well, you were born a fucking toad you dumb motherfucker (Filmfetts alternativa dubbning, coming summer 2054)

Vuk som karaktär är dum i huvudet, pratar mycket för sig själv och berättar det mest uppenbara saker man kan tänka sig, en gång frågar han varför farbrorn inte varar honom när han bär Vuk i munnen, ”Tappade du rösten?” ”nej men pratar jag så tappar jag dig” ”DUH aha, tänkte jag inte på”. Vuk pratar non-stop i varje scen han är med i och tyvärr är han med i majoriteten av filmen och gör folk runt omkring irriterade. Animationen är rätt billig gjord, inte Dingo Picture dålig men många animation sekvenser om används såsom Vuks gång animation. Vuk är brutal, ungefär som Bambi då många djur blir skjutna och man får till och med se en anka bli uppäten, hela skiten försvinner förutom huvudet och då får man se hals ben…i en barnfilm, detta hade aldrig MPAA godkänt. Jag studerar hälsopedagogik och Vuk visar symtom till att ha ADHD eller andra konstentrationssvårigheter. Vuk anses vara en klassiker i Ungern och fick en uppföljare, Kis Vuk som sägs vara en av de sämsta filmer någonsin, den låg 1a på IMDB bottom 100 ett bra tag och är fortfarande på denna lista på en mycket lägre plats dock. Ungersk publik ser Vuk som en klassiker mest pga nostalgi troligen men för en svensk publik är den nog inte så tilltalande, ialla fall inte för mig, Vuk får 2/5 guldkameror.

Markus